ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Η Κυπαρισσία στον τόπο και το χρόνο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Η Κυπαρισσία στον τόπο και το χρόνο

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα-ιστοριοδίφη Δημητρίου Κων. Στρατικόπουλου
Του Διονυσίου Γεωργογιαννόπουλου 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ομολογώ πως κάθε φορά που παίρνω στα χέρια μου ένα βιβλίο του κυρίου Στρατικόπουλου, έχω την ίδια αγωνία, αφού είμαι χρόνια αναγνώστης των συγραμμάτων του και όταν τελειώνω την ανάγνωση ενός βιβλίου του, περιμένω πότε θα γράψει κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μια αγωνία ευχάριστη, αφού χάρη στον κύριο Μίμη όπως τον αποκαλούν οι οικείοι του, αλλά και σε πολούς ακόμη Κυπαρίσσιους, έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα, για την ιστορία, τη λαογραφία, την παράδοση του τόπου μας γενικότερα. Στο κείμενο αυτό, μετά το βιογραφικό του συγγραφέα μας, θα αναφερθώ σύντομα στα βιβλία που έχει γράψει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
 Ο Δημήτριος Στρατικόπουλος γεννήθηκε το 1930 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Εργάστηκε για 32 χρόνια στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, αλλά και με τα Διοικητικά Συλλόγων. Ασχολήθηκε και με την πολιτική, διατελλόντας για 12 χρόνια Δημοτικός σύμβουλος και πέντε από αυτά Αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας. Υπήρξε Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης και Νεολαίας, Πρόεδρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής, Υπεύθυνος Παιδείας και Αντιπρόεδρος του Εικαστικού Εργαστηρίου Κυπαρισσίας.
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ 
Άν και ποτέ του δεν διεκδίκησε συγγραφικές δάφνες, ούτε και ζήτησε κάποια τιμή προς το πρόσωπο του, δεν παύει να αναγνωρίζεται η αξία των γραπτών του, αφού το γλαφυρό γράψιμο του, η διαρκής αναζήτηση ιστορικών στοιχείων μαζί με τα προσωπικά του βιώματα, είχαν ως αποτέλεσμα να γράψει πολίτιμους θησαυρούς, με τους οποίους κατόρθωσε να μας ταξιδέψει στην ιστορία, αναβιώνοντας ανθρώπους που έχουν εδώ και πολλά χρόνια φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο, θυμίζοντας παράλληλα γεγονόταν που έχουν παρέλθει προ πολλού. Γι΄αυτό λοιπόν, στην περίπτωση των βιβλίων του κυρίου Στρατικόπουλου και όχι μόνο, ταιριάζει απόλυτα η ρήση των Λατίνων, οι οποίοι λατινιστί έλεγαν  το περίφημο scripta manent, κάτι που ελληνικά πάει να πει πως τα γραπτά μένουν. Κάθε καλό βιβλίο είναι για τον αναγνώστη και τις επόμενες γενιές, κτήμα εσαεί, ένα ανεκτίμητο δώρο, που δεν αφήνει να σβήσει η ιστορία και η Παράδοση. 
  1. Απελευθέρωση της Αρκαδιάς.
  2. Κυπαρισσία. Γενικά, ιστορία.
  3. Πρόσωπα και γεγονότα της Κυπαρισσίας. 
  4. Ιστορικά πρόσωπα της Κυπαρισσίας. Με μητρώο αρρένων Κυπαρισσίας 19ου αιώνα.
  5. Κομμάτια Κυπαρισσιακής Ιστορίας.
  6. Παραλειπόμενα της Κυπαρισσιακής Ιστορίας. 
  7.  Ένα διαχρονικό ταξίδι στην Κυπαρισσία.
  8. Κυπαρισσία και Κυπαρίσσιοι παρελθόντων χρόνων. 
  9. Πάγα Λαλέουσα. 
  10. Η Κυπαρισσία στον τόπο και το χρόνο. 

Κάθε βιβλίο του ξεχωριστά προσεγγίζει διάφορα γεγονότα που αφορούν την τοπική και όχι μόνο ιστορία, την πνευματική ζωή συγγραφέων, Κυπαρίσσιων και όχι μόνο. Αυτός είναι με λίγα λόγια ο συγγραφέας Δημήτριος Στρατικόπουλος, ένας ακούραστος σκαπανέας της ιστορίας, ένας άοκνος συλλέκτης ιστορικών στοιχείων, ένας λόγιος που δεν αφήνει τίποτα από όσα αξίζουν να χαθεί, αφού άνθρωπος δίχως ιστορία είμαστε ποταμός χωρός πηγή και δέντρο δίχως ρίζες. Ευτυχώς η πόλη μας, έχει αναδείξει αρκετούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που ανέβασαν ψηλά την Κυπαρισσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages