Η άκρως επικίνδυνη στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης” - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η άκρως επικίνδυνη στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης”

Σημαντικό ενδεχόμενο τραγικών επιπτώσεων στο πληθυσμό και το σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας κάνει λόγο  ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την επιλογή της χώρας να μην εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα αναχαίτισης του κορονοϊού.
Η συγκεκριμένη χώρα έχει επιλέξει μία διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας που αποκαλείται «ανοσία της αγέλης» ή κατά τον κ. Τσιόδρα στρατηγική του «ας το κολλήσουμε όλοι». Μια επιλογή που ρισκάρει με χιλιάδες θανάτους Βρετανών και με την οποία διαφωνεί ο υπόλοιπος κόσμος.
Η «ανοσία της αγέλης» αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης σε ιό- και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.
Μάλιστα στο περιβάλλον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον υπάρχει η πεποίθηση ότι η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι. Γενικά η λογική είναι να δημιουργηθεί ένα τοίχος ανοσοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των ευάλωτων, οι οποίοι είναι καλό να μένουν στο σπίτι. Τονίζεται δε ότι αυτοί άνθρωποι οι οποίοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πάσχουν και από άλλα νοσήματα, πρέπει έτσι κι αλλιώς να παραμένουν στο σπίτι.
Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, «η ανοσία της αγέλης παρατηρείται όταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία στην προκειμένη περίπτωση μετά από μόλυνση. Αυτό μέχρι σήμερα πρακτικά δεν έχει συμβεί ποτέ για κανένα νόσημα παρά μόνο με εμβολιασμό. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν θεωρήσουμε ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε 2,35 άτομα (υπολογισμός για την μεταδοτικότητα με βάση τα κρούσματα στην Wuhan όπως δημοσιεύτηκαν σε μελέτη στο Lancet) θα πρέπει λοιπόν να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού».
Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να γίνουν φορείς του ιού περί τα 36 εκατομμύρια Βρετανών. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η θνητότητα των κρουσμάτων εκτιμάται στο 0,4%, τότε μιλάμε για 144 χιλιάδες θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ολοκλήρωση του κύκλου της επιδημίας.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου διαφοροποιούνται όσον αφορά στη διαχείριση της επιδημίας, ο επίκουρος καθηγητής απαντάς ότι: «Δεν είναι πλήρως κατανοητά τα δεδομένα που έχουν οι Βρετανοί στα χέρια τους. Δεν φαίνεται ότι πρόκειται να μολυνθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για 30% του πληθυσμού στα χειρότερα σενάρια. Προσωπικά, και δεν είμαι ο μόνος, διαφωνώ με την επιλογή της Μεγάλης Βρετανίας, να επιλέξει αυτή τη λογική διαχείρισης του κορονοϊού. Διακεκριμένοι συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν επιστολή διαφωνίας, ενώ ήδη η κυβέρνηση υπό την πίεση των στοιχείων άρχισε να συστήνει μέτρα κοινωνικής απόστασης».
Να επισημάνουμε ότι λόγω αυτής της επιλογής, όσοι έρχονται από τη Μεγάλοι Βρετανία μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ αν τα κρούσματα αυξηθούν, δεν αποκλείεται να δούμε και απαγόρευση πτήσεων από και προς τη χώρα όπως αποφασίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και για τις Ιταλία και Ισπανία.
www.news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages