Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε τελικά στο αίτημα – έκκληση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», να λάβει η Πολιτεία κατεπειγόντως μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά της χώρας και να ενδυναμώσει τους Δήμους στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και των νόμιμων υποχρεώσεών τους.
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ χαιρετίζει τη χθεσινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού του κ. θόδωρου Λιβάνιου για την κατανομή ποσού 2.250.000 ευρώ σε 98 Δήμους της χώρας. Η απόφαση κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Κράτους, για πληθυσμούς άνω των 100.000 ατόμων, ενώ οι ωφελούμενοι είναι πολύ σημαντικός αριθμός των Δήμων της χώρας.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να ενισχυθούν και να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων. Επιβάλλεται ωστόσο να εξετασθεί άμεσα η χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και η πρόβλεψη για διανομή τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανέχεια και η ακραία φτώχεια από την ήδη οριακή κατάσταση επιβίωσης των Ελλήνων Ρομά αλλά και από την παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας. Πρόβλεψη επίσης θα πρέπει να υπάρξει για την τεχνική βοήθεια και ενδυνάμωση των κατά τόπους εκλεγμένων συλλογικοτήτων Ρομά που καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία.
Το μεγάλο ΣΤΟΙΧΗΜΑ είναι και παραμένει το ίδιο το πεδίο!
Επιτέλους αυτή τη φορά θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι -συναρμόδια Υπουργεία, Δήμοι, Περιφέρειες, εκλεγμένοι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων Ρομά, διαμεσολαβητές και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ και ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ, σε απόλυτη συνεργασία ΩΣΤΕ τα αποτελέσματα να φτάσουν στους Έλληνες Τσιγγάνους και να μην είναι ακόμη μια άσκηση επί χάρτου, να μην λειτουργήσουμε ξανά με όρους εικονικής πραγματικότητας και αμαρτωλών πρακτικών του παρελθόντος (διαφθορά, διαπλοκή, κατασπατάληση πόρων, ανικανότητα, κομματικοκρατία κτλ).
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν σταμάτησε να επικοινωνεί με Δήμους της χώρας και να ζητά ενημέρωση για τα μέτρα που σχεδιάζονται σε τοπικό επίπεδο. Το ίδιο θα κάνει και με όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Επεξεργαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε άμεσα ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ προκειμένου να μην έχουμε σπασμωδικές, άσκοπες και παράλληλες πρωτοβουλίες τουναντίον να αποτελέσει ο καθένας από τους εμπλεκόμενους κομμάτι του πάζλ - λύσης του προβλήματος σε μια προοπτική συμπληρωματικών ρόλων.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Για πρώτη ίσως φορά στη βάση ενός ενιαίου και σύγχρονου σχεδιασμού καλούμαστε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την ενίσχυση δημιουργίας τριμερών συμβάσεων μεταξύ Πολιτείας, Δήμων ή Περιφερειών και φορέων Ρομά με σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων σε οτιδήποτε τους αφορά. Για τους Ρομά με τους Ρομά.
Χαιρετίζουμε, τέλος, τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργου Σταμάτη, για την κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων με σκοπό να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης από το κορωνοϊό σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά της χώρας και να υπάρξει μέριμνα ετοιμότητας.
Η κρίση αυτή είναι ίσως μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για επανεκκίνηση των προσπαθειών κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Τσιγγάνων μέσα ωστόσο από ένα εντελώς καινούριο και αποτελεσματικό πρίσμα. Είναι χρέος όλων μας να τα καταφέρουμε.
ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages