ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ Βιβλίο του Παναγιώτη Κατσίβελα για την Επανάσταση στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ Βιβλίο του Παναγιώτη Κατσίβελα για την Επανάσταση στην Τριφυλία

 


Το βιβλίο του μεσσήνιου ιατρού και προέδρου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα “Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση” εκδόθηκε από τα “Ελληνικά γράμματα”, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

Οπως γίνεται φανερό από τον υπότιτλο του ερευνητικού του έργου, το βιβλίο περιγράφει τον αγώνα των κατοίκων του Κάμπου της Τριφυλίας και τα γεγονότα που συνέβησαν. Συνολικά αφιερώνεται σε “εκείνους που αδίκησε η γραφίδα της ιστορίας” σύμφωνα να την «Ελευθερία». 
Ο αναγνώστης θα δει πως πρόκειται για μία οργανωμένη καταγραφή, που χωρίζεται στις εξής ενότητες: Μύθος και ιστορία, Ιστορία των γεγονότων και των πληθυσμών, Βασίλειο του Μορέος, Η δεύτερη Τουρκοκρατία, Η Τριφυλία στη δεύτερη Τουρκοκρατία, Φιλική Εταιρεία, Η κοινωνία στον επαναστατικό Μοριά, Η Επανάσταση, Η εξέλιξη της Επανάστασης κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, Οργάνωση του κράτους, Ο πρώτος εμφύλιος, 1824, Ο δεύτερος εμφύλιος, 1825, 1826, 1827, Η ιατρική στην Επανάσταση, Η ζωή μετά τον Ιμπραήμ, Τεκμήρια, Αφηγήσεις, Η εκπαίδευση μετά την Επανάσταση, Η ζωή μετά την απελευθέρωση - αγροτική οικονομία. Υπάρχει ακόμα ένα παράρτημα για τις γεννήσεις στα τελευταία χρόνια της δουλείας και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι ο πίνακας “Πολεμικό συμβούλιο” του Θεόδωρου Βρυζάκη, ενώ στο οπισθόφυλλο αναφέρεται ένα δημοτικό τραγούδι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1825.
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ελαβε τον τίτλος της ειδικότητας Παθολογίας και υπηρέτησε ως διευθυντής στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων (2004 - 2012). Υπηρέτησε ως περιφερειάρχης Υγείας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (2012 - 2014), ως δήμαρχος Τριφυλίας (2014 - 2019) και είναι πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μέχρι σήμερα. Εχει συγγράψει πλήθος ιατρικών εργασιών - μελετών, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, καθώς και πολλά άρθρα για την ιστορία της Τριφυλίας και της περιοχής των Γαργαλιάνων μέσα από τα «Τετράδια Ιστορίας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages