Η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας για το εργατικό ατύχημα εργαζόμενου στο Δήμο Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τριφυλίας για το εργατικό ατύχημα εργαζόμενου στο Δήμο Τριφυλίας

 


Εργατικό ατύχημα έγινε την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη στον Δήμο Τριφυλίας. Ηλεκτρολόγος –  εργαζόμενος του Δήμου έπεσε από μεγάλο ύψος κολώνας κατά την διάρκεια εργασιών με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Συγκεκριμένα ανέβηκε με σκάλα σε μεγάλο ύψος γιατί δεν λειτουργεί ανυψωτικό καλαθοφόρο στο Δήμο Τριφυλίας. Το ένα είναι σε ακινησία και το άλλο είναι με βλάβη.

Και αυτό το ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που έχουμε πανελλαδικά στους ΟΤΑ, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων χώρων εργασίας, όπου και ο Δήμος Τριφυλίας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα εργατικά “ατυχήματα” δεν οφείλονται σε κάποια “κατάρα” ή την “κακιά την ώρα”. Συμβαίνουν γιατί κυβερνήσεις, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία αντιλαμβάνονται  την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος που πρέπει να μειώσουν. Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια “κοιλάδα των Τεμπών”. Προβλήματα- που έχουν και οι υπηρεσίες των  δήμων- όπως οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.α., είναι προβλήματα, που πέρα από το ότι απαξιώνουν και διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών “ατυχημάτων”.

Η κατάσταση στον Δήμο Τριφυλίας είναι χαρακτηριστική:

v   Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ασυντήρητος, πολλά οχήματα είναι επικίνδυνα και ασυντήρητα (με σημαντικές και επικίνδυνες μηχανικές βλάβες, σμπαραλιασμένα ελαστικά, που δεν περνάνε καν από ελέγχους ΚΤΕΟ, χαλασμένα φώτα κτλ).

v   Είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγεί σε συνθήκες εντατικοποίησης των συνθηκών εργασίας. Ειδικά αυτό εντείνεται κατά την διάρκεια των θερινών μηνών, που πολλαπλασιάζεται η δουλειά λόγο τουρισμού, αλλά και των αντίξοων καιρικών συνθηκών – καύσωνες κτλ. Τα όποια κενά καλύπτονται από συμβασιούχους που βγάζουν μεγάλο και σοβαρό κομμάτι της δουλειάς, με αυτοθυσία. Την ίδια στιγμή πληρώνονται με πετσοκομμένους μισθούς, δουλεύουν με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης, ενώ η δουλειά τους έχει ημερομηνία λήξης. Με αποτέλεσμα να δουλεύουν λίγους μήνες κάθε χρόνο και να εναλλάσσονται μεταξύ ανεργίας και μισής δουλειάς.

v   Η απουσία ελέγχων από κρατικούς θεσμούς είναι καθολική. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την έκδοση έκτακτων εγκυκλίων σε περιόδους ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, καθώς κανένας δεν ελέγχει την εφαρμογή τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε απαξίωση υπηρεσιών!

Οι εργαζόμενοι στον Δήμο μαζί με τον λαό της Τριφυλίας πρέπει να παλέψουν για:

  • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.
  • Εδώ και τώρα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία – ασφάλεια – υγιεινή όλων των εργαζομένων του δήμου (μέσα ατομικής προστασίας, εμβολιασμούς, εξετάσεις, γιατρούς κλπ).
  • Καταγραφή όλων των οχημάτων – μηχανημάτων, πρόγραμμα συντήρησης, ΚΤΕΟ, ασφάλιση κλπ. με γνωστοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages