Αναβίωσαν έθιμα του ΑιΓιάννη Ρηγανά στη Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Αναβίωσαν έθιμα του ΑιΓιάννη Ρηγανά στη Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας

24/6/2009
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, ο ΜΕΣΚ και ο Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», διοργάνωσαν από κοινού στην πλατεία της Παλιάς 'Αρκαδιάς' ζωντανέυοντας ένα από τα παλιά έθιμα. Τις «Φουγγαρίες τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά και τον Κλήδονα», απόψε στις 8.30, στην πλατεία της παλιάς «Αρκαδιάς», που διοργάνωναν οι πρόγονοί μας στις ιστορικές Ρούγες μέσα σε ένα κλίμα αναβίωσης τόσο της γιορτής όσο και την τελετή του εθίμου του Κλήδονα με την αναπαράσταση που διεξαγόταν προ πολλών δεκαετιών.
O Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Κόρδας τόνισε στον 936 ότι 'η επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη και η συμμετοχή του κόσμου το αποδεικνύει, απο εκει και πέρα μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζουμε και άλλες εκδηλώσεις για την αναβίωση εθίμων ενώ η πρόσφατη μας ενέργεια για την διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της Παλιάς πόλης ήταν να καθαρίσουμε ένα καλντερίμι που έμενε στην αφάνεια του χρόνου'. Οι κοπέλλες με διάφορα ονόματα απο τις γειτονιές της πόλης έμαθαν το ριζικό τους τηρώντας το έθιμο του Κλείδωνα διαβάζοντας στιχάκια και ποιήματα. Μετά απο λίγο άναψαν οι φουγγαρίες όπου οι τολμηροί πέρσασαν πάνω απο τις φωτιές ενώ ακολούθησε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πατροπαράδοτη Ριγανάδα που προσφέρθηκε στους επισκέπτες μαγειρεμένη με την παλιά μοναδική συνταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages