Ελαιόλαδο: σκαρφάλωσε στα 2,80 Ευρώ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ελαιόλαδο: σκαρφάλωσε στα 2,80 Ευρώ

Ξεκίνησε στη Μεσσηνία η έκθλιψη των ελαιόκαρπων, με πρώτες προσφορές από Ιταλούς εμπόρους στα 2,80 ευρώ ανά κιλό για τα εξαιρετικής ποιότητας παρθένα ελαιόλαδα, ενώ οι προσφορές για τα αποθέματα περιόδου 2008 - 2009 ήταν στα 2,75 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, όμως η αγορά δέχεται πιέσεις για μείωση καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Επίσης, οι τιμές χονδρικής για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα (πεντάρια), διαμορφώνονται γύρω στα δυο ευρώ ανά κιλό. Ενώ στην Ισπανία, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δείχνει να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό. Συνολικά τον Οκτώβριο φάνηκε πως έκλεισε ο κύκλος της μικρής ανόδου των τιμών του ελαιολάδου στην ισπανική αγορά. Μια άνοδος που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και κορυφώθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου
Αμέσως μετά ξεκίνησε μια μικρή υποχώρηση των τιμών, μέχρι τον Οκτώβριο που, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινήθηκαν σταθεροποιητικά χωρίς να ξεπεράσουν τα 2,50 ευρώ το κιλό (τιμή χονδρικής), σε αυτήν τη φάση. Κύριο χαρακτηριστικό και της ισπανικής αγοράς είναι η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνονται λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παραγωγή φρέσκου ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία. Συνήθως αυτή την εποχή οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στις αποθήκες τους τις ποσότητες ελαιολάδου που επιθυμούν. Οι μικρές αγορές που κάνουν, αφορούν σε ποιοτικά ελαιόλαδα για να φτιάξουν τα σωστά μείγματα.
Συνεπώς το κλίμα στην αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τους παραγωγούς, ενώ παράγοντες της αγοράς θεωρούν απίθανη την άνοδο των τιμών. Την ίδια στιγμή το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει τους 2.746.000 τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages