Κομπίνες με επιστροφή ΦΠΑ σε Μεσσηνία-Αργολίδα-Λακωνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κομπίνες με επιστροφή ΦΠΑ σε Μεσσηνία-Αργολίδα-Λακωνία


Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Σε δε­κά­δες ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ, σύμ­φω­να με τις εκ­κα­θα­ρί­σεις που κά­νουν οι ε­φο­ρί­ες, φθά­νουν οι ε­πι­στρο­φές ΦΠΑ που έ­λα­βε πα­ρα­νό­μως, τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια, με­γά­λος α­ριθ­μός α­γρο­τι­κών συ­νε­ται­ρι­σμών σε ό­λη τη χώ­ρα. Η πα­ρά­νο­μη εί­σπρα­ξη έ­γι­νε με βά­ση τις πρα­κτι­κές ι­δι­ω­τών α­γρο­τών οι ο­ποί­οι ε­λάμ­βα­ναν α­πό ε­πι­τή­δει­ους «εμ­πό­ρους» ει­κο­νι­κά τι­μο­λό­για για δή­θεν πα­ρα­γό­με­νες πο­σό­τη­τες α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των. Με τα τι­μο­λό­για αυ­τά α­νά χεί­ρας εκ­πρό­σω­ποι συ­νε­ται­ρι­σμών φέ­ρον­ται να ει­σπράτ­τουν 8% ε­πι­στρο­φή ΦΠΑ α­πό τις ε­φο­ρί­ες. Ε­να ε­πι­πλέ­ον 3% ε­λάμ­βα­νε με­τρη­τοίς α­πό τους α­γρό­τες ο εκ­δό­της των ει­κο­νι­κών τι­μο­λο­γί­ων με σκο­πό να το α­πο­δώ­σει στην ε­φο­ρί­α ως συν­δρο­μή α­πό τα μέ­λη τους προς τον ΕΛ­ΓΑ, αλ­λά φυ­σι­κά ου­δέ­πο­τε το έ­κα­νε.
Ο­πως εί­χε α­να­κοι­νώ­σει πρό­σφα­τα ο υ­πουρ­γός Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης, ε­κτι­μά­ται ό­τι 37.000 α­γρό­τες ει­δι­κού κα­θε­στώ­τος, ο­μά­δες πα­ρα­γω­γών και συ­νε­ται­ρι­σμοί ει­σέ­πρα­ξαν πα­ρα­νό­μως α­πό το 2006 έ­ως το 2011 πε­ρί­που 244 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ ως ε­πι­στρο­φές ΦΠΑ. Σύμ­φω­να με στοι­χεί­α του ΣΔΟ­Ε και των ε­φο­ρι­ών, τα ει­κο­νι­κά και πλα­στά τι­μο­λό­για, η χρή­ση α­νύ­παρ­κτων ΑΦΜ και οι α­χυ­ράν­θρω­ποι που εί­χαν α­να­λά­βει έ­ναν­τι α­μοι­βής να κά­νουν τη βρό­μι­κη δου­λειά εί­χαν πολ­λα­πλα­σιά­σει έ­ως και 1.000% την πα­ρα­γό­με­νη α­γρο­τι­κή σο­δειά, με α­πο­τέ­λε­σμα να εμ­φα­νί­ζε­ται ό­τι πα­ρά­γει η χώ­ρα ο­πω­ρο­κη­πευ­τι­κά ή κα­λαμ­πό­κι σχε­δόν ό­σο η Γαλ­λί­α!
Και ε­φο­ρια­κοί
Η έ­κτα­ση της α­πά­της ή­ταν ι­δι­αί­τε­ρα με­γά­λη και βα­σί­στη­κε κυ­ρί­ως στην έλ­λει­ψη ε­λέγ­χων α­πό πλευ­ράς ε­φο­ρι­ών. Φαί­νε­ται ό­μως ό­τι πί­σω α­πό τις «ε­ξα­πα­τη­μέ­νες» ε­φο­ρί­ες κρύ­βον­ταν πι­θα­νό­τα­τα και συ­νερ­γοί ε­πί­ορ­κοι ε­φο­ρια­κοί. Με βά­ση ε­νη­μέ­ρω­ση του γε­νι­κού ε­πι­θε­ω­ρη­τή Δη­μό­σιας Δι­οί­κη­σης στη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεί­α Ε­σό­δων, στο Κιλ­κίς τέσ­σε­ρις συ­νε­ται­ρι­σμοί εί­χαν α­να­γά­γει σε μό­νι­μο κα­θε­στώς την υ­φαρ­πα­γή ΦΠΑ. Ο α­γρο­τι­κός συ­νε­ται­ρι­σμός Ν. Α­γι­ο­νε­ρί­ου, πα­ρό­τι δεν εί­χε υ­πο­βά­λει δή­λω­ση φό­ρου ει­σο­δή­μα­τος για το 2006, ΦΜΥ, ΕΛ­ΓΑ και συγ­κεν­τρω­τι­κές τι­μο­λο­γί­ων, φέ­ρε­ται να λαμ­βά­νει ε­πι­στρο­φή ΦΠΑ για τα έ­τη 2005 έ­ως 2010 1,55 ε­κα­τομ­μύ­ριο ευ­ρώ. Στα ί­δια βή­μα­τα και ο α­γρο­τι­κός συ­νε­ται­ρι­σμός Πο­λυ­κά­στρου. Δεν εί­χε υ­πο­βά­λει ο­ρι­στι­κές δη­λώ­σεις ΦΜΥ, ΕΛ­ΓΑ, συγ­κεν­τρω­τι­κές τι­μο­λο­γί­ων. Εν­τού­τοις έ­λα­βε συγ­κεν­τρω­τι­κό πο­σό ε­πι­στρο­φής 1,1 ε­κα­τομ­μύ­ριο ευ­ρώ. Ο α­γρο­τι­κός συ­νε­ται­ρι­σμός Α­ξι­ο­χω­ρί­ου Κιλ­κίς έ­λα­βε ε­πι­στρο­φή ΦΠΑ 34.000 ευ­ρώ. Η Ε­νω­ση α­γρο­τι­κών συ­νε­ται­ρι­σμών έ­χει υ­πα­χθεί στην πε­ραί­ω­ση του νό­μου 3888/10, έ­χει λη­ξι­πρό­θε­σμες ο­φει­λές 1,74 ε­κα­τομ­μύ­ριο ευ­ρώ και φέ­ρε­ται να λαμ­βά­νει ε­πι­στρο­φή ΦΠΑ για τα έ­τη 2005 έ­ως 2010 11,88 ε­κα­τομ­μύ­ρια ευ­ρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages