Εκπέμπει SOS λόγω έλλειψης γιατρών το Κ.Υ. Γαργαλιάνων! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Εκπέμπει SOS λόγω έλλειψης γιατρών το Κ.Υ. Γαργαλιάνων!

Η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων λόγω έλλειψης γιατρών παραμένει. Οι υπάρχοντες γιατροί παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπως θα επιθυμούσαν στους πολίτες της περιοχής των Γαργαλιάνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κ.Υ. Γαργαλιάνων εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 3000 ασθενείς το μήνα που το καθιστά στις πρώτες θέσεις των Κ.Υ. στο νομό Μεσσηνίας!
Το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων εξυπηρετεί σήμερα όλα τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους Γαργαλιάνους, ενώ το καλοκαίρι εξυπηρετεί ακόμη μεγαλύτερο όγκο περιστατικών λόγω της ύπαρξης τουρισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι δέχεται περιστατικά και από την ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino.
Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση ειδικευμένων αλλά και αγροτικών γιατρών.
Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν παιδίατρο (ο οποίος είναι και συντονιστής του), κανένα ειδικευμένο γιατρό, έναν αγροτικό γιατρό, ενώ το συνεπικουρούν ένας γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας (μόνο εφημερίες) και ένας γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου (δύο φορές την εβδομάδα). Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο παθολόγοι, δύο γενικοί γιατροί, δύο παιδίατροι, ένας μικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος!
Οι νέοι γιατροί προτιμούν άλλες περιοχές.
Η περιοχή των Γαργαλιάνων κατά την προτελευταία προκύρηξη (στην προκήρυξη του Δεκεμβρίου δεν υπήρξε θέση για το Κ.Υ. Γαργαλιάνων) συμπεριλήφθηκε στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Μεσσηνίας με αποτέλεσμα οι νέοι γιατροί να μπορούν να κάνουν χρήση των κινήτρων. Αν και η απόφαση αυτή θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα στο Κέντρο Υγείας παρόλα αυτά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η νέα προκήρυξη ειναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, ενώ οι γιατροί αναμένεται να έρθουν τον Απρίλιο. Μέχρι τότε υπάρχει μόνο μία αγροτική γιατρός η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να φύγει για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Σοβαρό πρόβλημα με τις βάρδιες στις εφημερίες.
Με εισαγωγή στο Κ.Υ. που δουλεύουν, λόγω υπερκόπωσης κινδυνεύουν οι γιατροί, καθώς δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ρεπό, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Παρά την εθελοντική προσπάθεια των γιατρών και των εργαζομένων για να καλύπτουν τα κενά, οι περικοπές διαρκώς αυξάνονται με συνέπεια να καθίσταται επισφαλής η εφημεριακή λειτουργία του Κ.Υ. Γαργαλιάνων. Οι βάρδιες στις εφημερίες βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία καθώς στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα υπάρχουν παραπάνω βάρδιες για όλους! Η μοναδική αγροτική γιατρός κάνει 8 βάρδιες (μια παραπάνω από όσες πρέπει) ενώ οι βάρδιες του αγροτικού γιατρού συμπληρώνονται με γιατρό από την Κυπαρισσία.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε επείγον περιστατικό όταν ο παιδίατρος χρειάστηκε να συνοδεύσει ασθενή με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να λείψει από το Κ.Υ. για μεγάλο διάστημα, όλοι οι ασθενείς που περίμεναν στην σειρά τους αναγκάστηκαν να φύγουν τελικά χωρίς να εξυπηρετηθούν!
Η ταλαιπωρία των κατοίκων είναι απίστευτη η αναμονη, ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση, είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύωρη καθώς η αγροτική γιατρός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και τον κόσμο που έχει πάει για να γράψει τα φαρμακά του αλλά και τα τυχών επείγοντα περιστατικά ταυτόχρονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις άνθρωποι που βρίσκονται στο Κ.Υ. από τις 6 το πρωί, δεν καταφέρνουν τελικά να εξυπηρετηθούν αφού η μοναδική ιατρός είναι απασχολημένη με τα επείγοντα!
Τέλος, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε στοιχειώδες ιατροφαρμακευτικό υλικό, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των γιατρών και πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις που η κάλυψή τους τις περισσότερες φορές γίνεται από τους ίδιους τιους ασθενείς!
Υπό αυτές τις συνθήκες το Κ.Υ. Γαργαλιάνων δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ελπίζουμε σύντομα να βρεθεί σύντομα μια οριστική λύση, και όχι προσωρινή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κενά των γιατρών. ΠΗΓΗ gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages