ΣΤΙΣ 5 ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ H ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, H ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΚ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΣΤΙΣ 5 ΗΠΕΙΡΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ H ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ, H ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΚ


«Ο χορός είναι παντού». Αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Έτσι ξεκίνησε τη συζήτηση ο κ. Άλκης Ράφτης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χορού και Πρόεδρος του Χοροθεάτρου της Δόρας Στράτου, στο γραφείο του, στην έδρα του CID στην Πλάκα όπου υποδέχτηκε τους εφήβους-μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην παρουσίαση της ερευνητικής  εργασίας για την παλιότερου και νεότερου τύπου φορεσιά της Κυπαρισσίας. Όπως τόνισε, είναι αξιόλογο κι ελπιδοφόρο που οι έφηβοι ασχολούνται  με την έρευνα πάνω σε θέματα παράδοσης και τα οποία άπτονται του χορού (φορεσιές, τραγούδια, αντικείμενα, κινήσεις, κτλ.).Επίσης παρακίνησε τους νέους να εντρυφήσουν στο θέμα του χορού καθώς μέσα απ’ αυτόν δίνονται προοπτικές τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ακόμη ένα διεθνούς εμβέλειας συνέδριο διοργανώθηκε με επιτυχία από την 1η έως την 5η Ιουλίου 2015 στην Αθήνα, σε φιλόξενη ατμόσφαιρα, από εξαιρετικούς ανθρώπους. Σ΄ αυτές τις  5 μέρες δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες από τις 5 ηπείρους και τις 40 χώρες να συνομιλήσουν, να συνεργαστούν, να συμφάγουν, να συν-πιούν, να συν-χορέψουν, με άλλα λόγια, να συμπορευτούν. Αυτή η ολιγοήμερη αλλά γόνιμη αλληλεπίδραση επετεύχθη μέσα από  116 παρουσιάσεις ήτοι: 51 ερευνητικές εργασίες, 25 μαθήματα χορού, 30 παραστάσεις, 5 βιντεοπροβολές, 5 εκθέσεις. 8 καθηγητές πανεπιστημίου από 6 χώρες στην Επιστημονική Επιτροπή.
Ο ΜΕΣΚ συμμετείχε  με μια βιντεοπροβολη για την πόλη και το σύλλογο και με μια διάλεξη –παρουσίαση η οποία βασίστηκε στη διετή έρευνα που εκπονήθηκε και συντονίστηκε από την κ. Δρούλια Κατερίνα, καθηγήτρια ΠΕ 0201 του ΓΕΛ Κυπαρισσίας και Γενικού Γραμματέα του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Κ. , με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, ένα μέρος των οποίων είναι μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου : Παναγοπούλου Μ. Παπαγιάννης Γ. Παπαθεοδωροπούλου Μ. Φρέσκος Χ. Παναγιωτοπούλου Θ. Γουζέα Ι.  Μπούρας Α. Σεκλός Σ. Μπακούρου Δ.  Μαρπίνη Ι. Χήναρη Δ.  Λαμπροπούλου Π. Λόλα Ε. Αντωνοπούλου Α. Ζουμπούλη Ε .Κλεφτάκης Δ. Αδαμόπουλος Γ.
    Ο τίτλος της διάλεξης – παρουσίασης ήταν : « ALONG THE PATHS OF TRADITION: TO THE BENEFIT OF OUR YOUTH» , « ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ». Την επιμέλεια του κειμένου  στην Αγγλική Γλώσσα  είχε  η  κ. Μαρία Πέππα, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας  και μέλος του Μ.Ε.Σ.Κ.
Τα συναισθήματα; Πολλά -κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων κάθε ηλικίας και ιδιότητας. Ευχαρίστηση, ενθουσιασμός, αγαλλίαση, ανάταση. Οι ωφέλειες; Πολλαπλές. Η πόλη, ο Σύλλογος, η φορεσιά ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα. Ταξίδεψαν στις  πέντε Ηπείρους. Ένα ευρύ πολιτισμικό «δούναι και λαβείν» έλαβε χώρα. Εναπόκειται στο απώτερο μέλλον να διαφανούν οι βαθύτερες ωφέλειες για τη νεολαία μας κι όχι μόνο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages