Η αύξηση του ΦΠΑ διόγκωσε τη φοροδιαφυγή! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Η αύξηση του ΦΠΑ διόγκωσε τη φοροδιαφυγή!

Η αύξηση των συντελεστών διεύρυνε τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. ευρώ

Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε η κυβέρνηση έφερε η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, από το 1 δισ. ευρώ που είχε σκοπό να προσθέσει στo ταμείο του το ελληνικό Δημόσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αυτό που πέτυχε ήταν η περαιτέρω διόγκωση της φοροδιαφυγής.
Η αύξηση των συντελεστών διεύρυνε τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από ένα στα δύο ευρώ δεν κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, παρά το γεγονός ότι τη διετία 2015-2016 αυξήθηκε ο ανώτατος συντελεστής κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα στο 24%, υπήρξαν αθρόες μετατάξεις από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον ανώτατο συντελεστή, ενώ καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν που επικαλείται η «Καθημερινή», το έλλειμμα ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ) ανήλθε το 2016 στη χώρα μας στα 5,9 δισ. ευρώ (παρά την ευρύτερη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που επέβαλαν τα capital controls), από 5,35 δισ. που ήταν το 2015 και 4,6 δισ. ευρώ το 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. τα διαφυγόντα έσοδα περιορίσθηκαν στα 147,1 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συνολικά, στα κράτη-μέλη της Ενωσης, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος. Οι ατομικές επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages