Κραυγή αγωνίας, βγάζουν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου που έχει πληγεί, ενδεχομένως περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, από το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ελέω κοροναϊού.
Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
Την ώρα που συζητείται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η εστίαση συνεχίζει να μαραζώνει, καθώς θα περιμένει για αρκετές μέρες ακόμη, το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα, με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος.
Πριν ακόμη, εμφανιστούν οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κοροναϊού, το άνοιγμα της εστίασης, προσδιοριζόταν για το Φεβρουάριο, και μετά από σχολεία, λιανεμπόριο. Και όταν οι αρμόδιοι μιλούσαν για άνοιγμα της εστίασης εννοούσαν καφετέριες και εστιατόρια και σε καμία περίπτωση μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα οποία για να ανοίξουν πρέπει να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών, που αυτή την εβδομάδα, θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα.
Κατόπιν αυτού, επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ήδη, έχουν αρχίσει να μιλούν για άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες.
Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης
Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ήδη 10 καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.
«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.
Στον αέρα ένα εκατ. εργαζόμενοι
Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.
Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου