ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ


 Έναν από τους τέσσερις «άξονες» του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί η «μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται», σύμφωνα με άρθρο του -αρμόδιου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Τα Νέα» στις 25/1/2021.

Επισημαίνουμε ότι, όπως θα δείτε κατωτέρω, ο Αναπλ.Υπουργός αναγράφει μείωση γενικά των «συμβούλων που εκλέγονται», χωρίς να εξειδικεύει εάν αναφέρεται μόνο στους Δημοτικούς ή και στους Περιφερειακούς και στους Συμβούλους Κοινοτήτων.
(Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των Δημοτικών Συμβούλων έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, σε δύο επίσημα Δελτία Τύπου στις 21/1 και 22/1 , με τον χαρακτηρισμό ότι ο αριθμός τους είναι «υπερβολικά μεγάλος». Για τις Περιφέρειες, όμως, ο Βορίδης έχει πει ότι «εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων»).
Ακολουθεί το άρθρο του Στέλιου Πέτσα:
« Γιατί αλλάζουμε τον νόμο
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι παρά τις κρίσεις ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν συνεχίζουμε τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Όραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ώστε με σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό μέσα από τη γόνιμη διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ προχωρούμε άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους εξής άξονες:
- Κατάργηση της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη που απέτυχε παταγωδώς
- Εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο σίγουρα θα είναι πάνω από 40 %. Το ποσοστό αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ
- Θέσπιση ορίου εισόδου. Για το ελάχιστο εκλογικό όριο εκπροσώπησης στα Συμβούλια συζητούμε ένα ποσοστό από 3% έως 5%. Είναι κάτι που τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα σε Ιωάννινα Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
- Μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Συμβουλίων για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης.
Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα οικοδομηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των πολιτών. Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και υλοποιεί άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση. Με έναν και μόνο στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages