Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την ακρίβεια και την φτώχεια στην αγορά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για την ακρίβεια και την φτώχεια στην αγορά


 Δελτίο Τύπου

Δεν είναι κάποιοι σιδερένιοι νόμοι της αγοράς αυτοί που συνθλίβουν τα λαϊκά εισοδήματα, ούτε κάποια ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται από διεθνείς εξελίξεις. Και άλλες χώρες ζουν στο ίδιο περιβάλλον, αλλά δεν βλέπουν τους μισθούς να εξαϋλώνονται. Η ακρίβεια και η αύξηση των ανισοτήτων που βιώνει τόσο δραματικά η χώρα μας, είναι αποτέλεσμα συνειδητών στρατηγικών επιλογών και πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που έχει επιλέξει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα μιας μικρής και αχόρταγης ολιγαρχίας. Είναι για χάρη των ολιγαρχών της που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους μισθωτούς στη σκληρή πραγματικότητα, αντί να μετράνε το μισθό που τους μένει στο τέλος του μήνα, να μετράνε τις μέρες του μήνα που μένουν όταν τελειώνει ο μισθός τους. Η “ακρίβεια Μητσοτάκη” δεν είναι προσωρινή, αλλά συνεχίζει καθημερινά να παράγει φτώχεια και κοινωνική παρακμή εμφανιζόμενη ως ανίκητη.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει γενναία μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης, παρουσιάζει σαν φιλολαϊκά κάποια προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, που στοχεύουν στη διαχείριση των συνεπειών της φτώχειας και όχι στην αντιμετώπιση των αιτίων πού έφεραν τη φτώχεια. Κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ομως η τοποθέτηση της Ελλάδας, στη προτελευταία θέση, σε αγοραστική δύναμη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε είναι αποκαλυπτική της πολιτικής ανικανότητας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης να διατηρήσει τη κοινωνική συνοχή. Και πως να κάνει αλλιώς, αφού η φτώχεια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει. Η φτωχοποίηση δεν είναι μόνο συνέπεια αυτής της πολιτικής αλλά και στόχος: η φτώχεια εξασφαλίζει φτηνούς εργάτες.

Σε αυτό το κοινωνικό “σοκ” στο οποίο πρωτοστατεί η “ακρίβεια Μητσοτάκη” έρχονται να προστεθούν μια σειρά ακόμα φαινόμενα που είτε προέρχονται από άμεσες κυβερνητικές επιλογές είτε θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα είχε αντιμετωπίσει αλλά δεν έχει καμία τέτοια διάθεση. Αυτά είναι: οι υψηλοί άδικοι φόροι, η αποσάθρωση του κοινωνικού κράτος, η χαμηλή ποιότητα κοινωνικών υπηρεσιών, η απώλεια δημόσιων αγαθών, η μη προσαρμογή των μισθών, οι άδικες χρεώσεις, οι ανεξέλεγκτες πολυεθνικές, το ανεπίλυτο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, η μη προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και κρίσιμων επαγγελμάτων, όπως των αγροτών, δηλαδή, η γενικευμένη κοινωνική και οικονομική αδικία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο ατομικό πορτοφόλι. Συνολικά η οικονομία έχει πρόβλημα. Και οι προοπτικές για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Οι υποσχέσεις του κυρίου Μητσοτάκη για ανάπτυξη και πλούτο, δεν περιλαμβάνουν τους κατοίκους αυτής της χώρας. Η προπαγάνδα για “οικονομικό θαύμα” δεν πείθει πια κανέναν.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι μια αναπόφευκτη μοίρα, αλλά μια πρόκληση για την αριστερά που απαιτεί συγκεκριμένες, έξυπνες και βιώσιμες πολιτικές επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόσφατα επτά άμεσα μέτρα για την ακρίβεια πλήρως κοστολογημένα:

1. Στην ηλεκτρική ενέργεια, ανώτατο περιθώριο κέρδους 5% στη χονδεμπορική αγορά και όριο κέρδους στη λιανική.

2. Καύσιμα: ανώτατο όριο στο περιθώριο διύλισης, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, πλήρη επιστροφή ΕΦΚ και υπερμειωμένος συντελεστής 6%.

3. Τρόφιμα/βιομηχανικά αγαθά: έλεγχος και πλαφόν κερδών στην εφοδιαστική αλυσίδα, μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, μόνιμη ένταξη βρεφικών προϊόντων σε ΦΠΑ 6%, μείωση ΦΠΑ στο μέσο όρο της ΕΕ

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά στην άμεση συγκρότηση Παρατηρητηρίου τιμών Ευρωπαίου καταναλωτή.

5. Άμεση μείωση του κόστους της κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 27 ευρώ σε 9 ευρώ, για όλα τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

6. Για αγρότες/κτηνοτρόφους: διακρατικές συμβάσεις προμήθειας εφοδίων και ζωοτροφών, ένταξη κατά προτεραιότητα σε επιδοτήσεις έργων αυτοπαραγωγής ρεύματος, άμεση συγκρότηση μηχανισμού καταγραφής και ελέγχου αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων, επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων

7. Σύνδεση του ύψους των προστίμων με τον τζίρο της τιμωρούμενης επιχείρησης, αλλά και «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» για τους κερδοσκόπους.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτωχοποίησης δεν απαιτεί μόνο οικονομική παρέμβαση, αλλά και ισχυρή κοινωνική δέσμευση της αριστεράς που εκπροσωπείται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και εστιάζει στην υποστήριξη των πολιτών και στην ανάπτυξη εναλλακτικών πολιτικών. Μόνο με σθεναρή δράση για αλλαγή πολιτικής πορείας μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την τροχιά φτωχοποίησης ανοίγοντας το δρόμο για μια ευημερούσα, ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία για όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages