Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην Πελοπόννησο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στην Πελοπόννησο

Ανάστατοι είναι οι αγρότες της Ηλείας όπως και ολόκληρης της Ελλάδας, από τις πληροφορίες που προαναγγέλλουν δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την οποία θα επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και θα έχει σαν αποτέλεσμα, την μείωση της εισροής πόρων στο νομό μας, κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η απώλεια που θα έχουν μόνο οι σταφιδοκαλλιεργητές (η καλλιεργούμενη έκταση στο νομό είναι περίπου 10000 στρέμματα) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται να μειωθούν τα στρεμματιάτικα από 330 ευρώ, που είναι σήμερα, σε περίπου 80-90. Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, όλες οι καλλιέργειες θα παίρνουν 38,5 ευρώ ανά στρέμμα, είτε είναι ελιές, είτε βαμβάκι, είτε σιτάρι, είτε σταφίδα. Ο ακριβής διαχωρισμός των δικαιούχων είναι απόφαση του κάθε κράτους μέλους.
Η πρώτη κατηγορία θα είναι σίγουρα οι μικροί γεωργοί με ενίσχυση έως 1.500 ευρώ, τουλάχιστον με βάση τις υπάρχουσες προτάσεις. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι οι «μεσαίοι», για τους οποίους συζητείται η δυνατότητα να πριμοδοτούνται με επιπλέον χρήματα για έναν συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων. Η τρίτη κατηγορία είναι όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τους μεγαλο-αγρότες που εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην παίρνουν ενίσχυση, εφόσον αυτή ξεπερνά, για παράδειγμα, τις 100.000 ευρώ. Η εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ κινείται με έναν χρόνο καθυστέρηση και, αντί για την περίοδο 2014-2020, καλύπτει την περίοδο 2015-2021. Πάντως προς το παρόν η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι ήδη από το 2014 θα μπορέσουν να ισχύσουν οι μεταρρυθμίσεις για τα μέτρα του 2ου Πυλώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages