ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ανησυχητική αύξηση παιδιών από τη Μεσσηνία που πάσχουν από διαβήτη έχει παρατηρηθεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Θάρρος» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Αθανασία Καρούνου.
Όπως σημείωσε η κα Καρούνου, από την εμπειρία που έχει στη Μεσσηνία παρατηρείται αύξηση των συνανθρώπων μας που πάσχουν από διαβήτη. Επίσης, παιδίατροι νοσοκομείων της Αθήνας αναφέρουν μεγάλη αύξηση παιδιών από τη Μεσσηνία με διαβήτη, κι αυτό έχει ανησυχήσει και τους ίδιους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν εξήγηση γιατί συμβαίνει.
Κρίση και διαβήτης
Κατά την κα Καρούνου, πολλοί είναι οι παράγοντες που, κυρίως, προέρχονται από την οικονομική κρίση και, δυστυχώς, έχουν βοηθήσει στην αύξηση των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και στην απορρύθμιση ατόμων που ήδη πάσχουν: «Τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία καθυστερούν τα ραντεβού στους πάσχοντες, ενώ η συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή, είναι πλέον μεγάλη. Τελευταίο είναι και το θέμα της διατροφής. Ο σακχαρώδης διαβήτης απαιτεί υγιεινή διατροφή και αυτή απαιτεί κόστος για να την έχεις καθημερινά στο πιάτο σου. Έχουμε συνανθρώπους μας που, λόγω της στενότητας χρημάτων, των περικοπών και της αυξημένης φορολογίας, έχουν μειώσει σημαντικά τα όσα χρειάζονται για την ασθένειά τους, κι αυτό έχει συνέπειες στην υγεία τους».
Ειδικότερα για τη φαρμακευτική αγωγή, παρατήρησε ότι για διαβήτη τύπου ΙΙ καλείται να πληρώσει ακόμα και για την ινσουλίνη του, με συμμετοχή 10%. Όπως, μάλιστα, είπε, δεν πρόκειται απλά για φάρμακο, αλλά για μια ορμόνη ζωής. Αν τη στερηθεί το άτομο με διαβήτη, απειλείται η ζωή του. «Και δεν είναι μόνο αυτό, το άτομο αυτό έχει να πληρώσει για συνοδές παθήσεις, όπου η συμμετοχή είναι 25%, ενώ έχει να πληρώσει και για τα αντιδιαβητικά του δισκία 10%. Ευτυχώς, ως Ομοσπονδία, καταφέραμε τα αναλώσιμα και οι ταινίες να δίνονται δωρεάν για τον τύπο ΙΙ και δεν υπολογίζουμε τη φαρμακευτική αγωγή ή τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται για τυχόν επιπλοκές», συμπλήρωσε η κα Καρούνου.
Υψηλό κόστος
Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι εξετάσεις. Με το νέο πλαφόν έχουν εξαιρεθεί όσες αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη: «Αυτό από μόνο του οδηγεί στην υπερβολική αύξηση του κόστους του διαβήτη για την Πολιτεία. Άλλο να έχει η Πολιτεία να πληρώσει για το άτομο με διαβήτη που είναι καλά ρυθμισμένο και χωρίς επιπλοκές και άλλο για ένα άτομο που έχει επιπλοκές. Η εξαίρεση των εξετάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών οδηγεί σε αυξημένα κόστη το κράτος. Βέβαια, ο υπουργός Υγείας μάς απάντησε ότι, παρά το γεγονός ότι αυτές οι εξετάσεις εξαιρούνται, ο γιατρός θα μπορεί να τις συνταγογραφεί. Όμως, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τις προσκομίζει σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση, να τις πληρώνει και ακολούθως να καταθέτει τις αποδείξεις για να πάρει τα χρήματα πίσω, άγνωστο βέβαια πότε.
Από την αρχή ως Ομοσπονδία ζητήσαμε από τα πλαφόν να εξαιρεθεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο διαβήτης είναι κοστοβόρος και γι’ αυτό ζητάμε από την Πολιτεία να μας παρέχει τουλάχιστον τα φαρμακευτικά και ιατρικά δωρεάν, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα υπόλοιπα έξοδα».
Σημαντικός παράγοντας, όπως προαναφέραμε, είναι η διατροφή για ένα διαβητικό, καθώς πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεΐνης κ.λπ.: «Δεν μπορούμε να φάμε 5 φέτες ψωμί για να χορτάσουμε ή 2 πιάτα μακαρόνια που είναι φτηνά. Πρέπει να έχουμε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και αυτό έχει κόστος. Κι όμως, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε και έτυχε ένα μέλος τους να έχει διαβήτη και αυτό να επιδεινώνει την υγεία του».
Τέλος, η Καρούνου τόνισε πως πολύ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας στα άτομα αυτά, και ιδιαίτερα στους εφήβους.
tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages