Ημερίδα ΚΕΔΕ –CEMR : «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ημερίδα ΚΕΔΕ –CEMR : «Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον»

Πρόταση για τηνδημοσιονομική αποκέντρωση των δήμων παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. 
Πως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία μπορούν να μετατραπούν σε εργαλείο τοπικής ανάπτυξης
«Τα οικονομικά των Ελληνικών Δήμων στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον», είναι το θέμα ημερίδας  που διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειώνστη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του CEMRFrederic Vallier, μελέτη για την οικονομική κατάσταση των δήμων στην Ελλάδα.
Στόχος αυτής της ημερίδας όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούληςκατά την έναρξη των εργασιών, είναι  η χάραξη και υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για τα οικονομικά των Δήμων.
«Μιας νέας στρατηγικής που θα διασφαλίσει στους ελληνικούς Δήμους μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλειά τους έναντι της Κεντρικής Εξουσίας, την αποτελεσματική τους λειτουργία, προς όφελος των πολιτών, την ενίσχυση της διαφάνειας και το δημοκρατικό έλεγχο των αποφάσεων που λαμβάνονται, τη θεσμοθετημένη συμμετοχή των Δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και την ικανότητά τους να αποτελούν ουσιαστικούς μοχλούς τοπικής ανάπτυξης».
Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η ανάγκη για την χάραξη και υλοποίηση μιας νέας 
στρατηγικής δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι μια απολύτως αναγκαία διαδικασία, που επιβάλλεται από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.
«Η πρωτοφανής σε ένταση και χρονική διάρκεια κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος αλλά και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, δεν έχει αφήσει όπως είναι φυσικό ανεπηρέαστο το θεσμό που υπηρετούμε», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:
«Τα χρόνια που προηγήθηκαν είδαμε να επιδεινώνεται η οικονομική θέση των ελληνικών Δήμων. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατακόρυφα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. Το ίδιο συνέβη με τη φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα χρόνια της κρίσης, γεγονός που υποχρέωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων να μειώσουν κατακόρυφα τα ανταποδοτικά τέλη,  που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων μας.
Το ίδιο διάστημα, δεκάδες νέες αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν από άλλους θεσμούς κρατικής εξουσίας προς τους Δήμους, χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους και προσωπικό.
Επιπλέον, αναγκαστήκαμε στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου να υποκαταστήσουμε το Κράτος και να στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους  εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, παρέχοντάς τους με δικά μας μέσα και πόρους από ένα ζεστό πιάτο φαγητό, μέχρι και το φάρμακο που χρειάζονταν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν. Και όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να δημιουργήσουμε νέα χρέη και ελλείμματα».
Ο κ. Πατούλης τόνισε επίσης ότι  σε αυτές τις συνθήκες «η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και θέλει και μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της Πατρίδας μας, αρκεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές να είναι στοχευμένες κι όχι αποσπασματικές, κοινωνικά δίκαιες και να υπηρετούν ένα ολοκληρωμένο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» υπογραμμίζοντας ότι  στο νέο  εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ο ρόλος των Δήμων θα είναι καθοριστικός και ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς τοπική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages