Tην Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να «κλειδώσει» η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην τριετία 2016-2018, προκειμένου να κλείσει ο «λογαριασμός» των 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ). Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, προκειμένου με την επανέναρξη των διά ζώσης διαπραγματεύσεων την προσεχή Δευτέρα να υπάρχει «έτοιμο υλικό» πάνω στο οποίο θα γίνει η τελική συζήτηση.
Από προχθές το βράδυ -ανεπισήμως- και από χθες επισήμως, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η κυβέρνηση άρχισε να δηλώνει ικανοποιημένη τουλάχιστον για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το ζητούμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Η αναγκαιότητα για ηπιότερη αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς λόγω και του μεταναστευτικού για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» του τελικού λογαριασμού κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Και πάλι, όμως, τα 5,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
Πώς αναμένεται να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ;
1. Το 1% του ΑΕΠ, όπως αποσαφήνισε και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα προέλθει από το ασφαλιστικό. Τα 1,8 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν:
Από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο θα εξασφαλίσει περίπου 223 εκατ. ευρώ.
Από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ.: ήδη έχει αποφασιστεί η καταβολή του ανά τρίμηνο ή ανά δίμηνο, ενώ επίκειται το «κούρεμα» που θα πρέπει να αποφέρει περίπου 150 εκατ.).
Περίπου 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το ψαλίδισμα του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Θα προχωρήσει η πρώτη αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, ώστε να εξασφαλιστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό θα εξαρτηθεί από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.
Τα ποσά που προαναφέρθηκαν ανέρχονται περίπου στο 1,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έχει συμφωνηθεί ότι θα εξασφαλιστούν από μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως το «κούρεμα» κύριων και επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής των εισφορών υπέρ υγείας, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.