«Καίγονται» οι ελπίδες για πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Καίγονται» οι ελπίδες για πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων;

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Και όχι μόνο αυτών, αλλά και των βιομηχανικών και όλων των απορριμμάτων,επικινδύνων και μη. Τι θα γίνει στην ΠεριφέρειαΠελοποννήσου; Τι θα γίνει στους Δήμους της Αρκαδίας; Παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι αναμοχλεύονται –και ανακυκλώνονται- τα ίδια και τα ίδια,με μια αντιμετώπιση παιδαριώδη. Έτσι, το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης μοιάζει… ανολοκλήρωτο, ενώ λύση ή προοπτική δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος που έχει αναλωθεί είναι πολύς, τα πρόστιμα πάσης φύσεως τρέχουν και οι πολίτες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ξανά το φάσμα των απορριμμάτων έξω από την πόρτα τους.
Η ατολμία και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου και στην ουσιαστική αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδίων, αλλά και η απουσία ασφαλών χώρων τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Έτσι, οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στοιβάζουν τόνους απορριμμάτων σε παράνομες χωματερές, σε δάση, ρέματα, χωράφια στα οποία υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, δίπλα σε κατοικίες. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στου Δήμους –και δη στον Δήμο Τρίπολης- είναι κάτι μακρινό. Μετά τις τελευταίεςανακοινώσεις, δε, μοιάζει να μην υπάρχει άλλος δρόμος ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση του μηδικού υπολείμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων από την καύση. Πράγματι, η διαχείριση των απορριμμάτων με «μηδενικό υπόλειμμα» και «μηδενικό κόστος», την οποία έχει καταθέσει η δημοτική αρχή Τρίπολης, έχει παραξενέψει πολλούς, αιρετούς και μη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οισυνάδελφοι του κ. Παυλή τον έχουν ρωτήσει πώς αυτός θα καταφέρει να κάνει διαχείριση στα απορρίμματα χωρίς να μένει κάποιο υπόλειμμα. Ο ίδιος απαντά ότι «ηλύση είναι η επεξεργασία και ξανά η επεξεργασία του υπολείμματος».Υπάρχει η άποψη ότι το υπόλειμμα μπορεί να γίνει υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιθανότατα ως κάποιο υλικό επίχωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages