ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ Ο ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

        
 ΕΡΕΥΝΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΣΕ δύσκολη θέση βρίσκεται ο αμπελουργικός κλάδος στην Μεσσηνία πάρα από τις νέες δυσκολίες, τα πολλαπλά εμπόδια, από παλιά και νέα μέτρα, για να παραμείνει στην καλλιέργεια. Στο δήμο Τριφυλίας , μια κατεξοχήν αμπελουργική περιοχή με καλλιεργούμενη έκταση με περισσότερα από 2.000 στρέμματα, οι μικροί αμπελουργοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ σε παραγωγή και εισοδήματα.
Όπως διαπιστώνουν οι αμπελουργοί η αποψίλωση του κλάδου συντελείται κυρίως από εμπόδια στη φύτευση νέων αμπελώνων, ποσοστώσεις, μειώσεις σε επιδοτήσεις και συντάξεις, επιπτώσεις από το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, ζημιές στην παραγωγή που δεν καταγράφονται και δεν αποζημιώνονται.
Το αντιλαϊκό «πακέτο» συμπληρώνει η άγρια φορολογία στο εισόδημα, στην κατοικία και στο χωράφι με τον ΕΝΦΙΑ, στην προστασία της παραγωγής για τον ΕΛΓΑ, που φτάνει μέχρι και μηδαμινή, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, με την αύξηση του ΦΠΑ, και άλλα χαράτσια και φόροι που εξανεμίζουν το αγροτικό εισόδημα. Από τη «δαγκάνα» της άγριας φορολογίας δεν ξεφεύγει ούτε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τον τριπλασιασμό των εισφορών για τον ΟΓΑ. 
«Ξεριζώνουν» τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές
Σε μια κατεξοχήν αμπελουργική ζώνη, η ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια είναι ένα μέσο για να ισοσταθμίσει κάπως τις απώλειες που έχουν δεχτεί μισθοί και συντάξεις, να βρει κάποιος μια απασχόληση. Η συντριπτική πλειοψηφία κατέχει μικρό κλήρο που δίνει τη δυνατότητα να αποκτούν κάποιο εισόδημα, είτε διαθέτοντας την παραγωγή στα οινοποιεία, είτε με τη διακίνηση σταφυλιών, κρασιού, τσίπουρου που παράγει ο τόπος μας. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν, το κάθε «πέρσι και καλύτερα» είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Επιβεβαίωση γι' αυτό αποτελούν:
Η απαγόρευση νέων φυτεύσεων, με αφορμή σχετική παρέμβαση από υπηρεσίες που μπλοκάρουν νέες καλλιέργειες εντός της αμπελουργικής ζώνης. Παλιές καλλιεργούμενες εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, χαρακτηρίζονται ως δασικές και δεν αποδίδονται για χρήση στους ιδιοκτήτες τους. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, που είδαν να μειώνονται οι επιδοτήσεις με τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπια. Αποδεικνύεται ότι οι νόμοι με την αλλαγή χρήση γης αξιοποιούνται ως ακόμη ένα εργαλείο για τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων αμπελουργών, συνολικά των φτωχών αγροτών.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί. Από τη νέα χρονιά επιβάλλεται φόρος 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού, που σημαίνει είτε ότι ο μικρομεσαίος αμπελοκαλλιεργητής θα μετρήσει επιπλέον απώλειες στα εισοδήματά του, είτε θα φορτωθεί στον καταναλωτή, με την αύξηση της τιμής στο ράφι.
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Από την άνοιξη μέχρι και τις μέρες του τρύγου ακόμη, οι καιρικές συνθήκες έπληξαν την παραγωγή αρκετών αμπελουργών με σοβαρό κίνδυνο να μετρήσουν στο τέλος επιπλέον απώλειες στα εισοδήματά τους. Τέλη Μαρτίου, ο παγετός προκάλεσε ζημιά σε 200 περίπου στρέμματα, ενώ οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στα τέλη Σεπτέμβρη προκάλεσαν βοτρύτη. Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που θέλει μόνο έσοδα χωρίς να προστατεύει το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια, δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές αποζημιώσεις. Επιπλέον, η κυβερνητική τροπολογία, που μειώνει κατά 40% τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οδηγεί τους πραγματογνώμονες να καθηλωθούν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους για να επιτελέσουν την εκτίμηση των ζημιών.
Ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» ή μη θα επιφέρει συντριπτικό χτύπημα σε μια περιοχή, όπου η πλειοψηφία, μαζί με το αμπέλι, δουλεύουν εδώ και εκεί για κανένα μεροκάματο, ώστε να τα βγάλουν πέρα ή είναι συνταξιούχοι και παραμένουν στο αμπέλι για να «τσοντάρουν» στις πενιχρές συντάξεις. 
Με τα κυβερνητικά μέτρα αποκλείονται από ενισχύσεις/επιδοτήσεις και όλα τα άλλα υποβοηθητικά για τους αγρότες μέτρα όσοι το εισόδημά τους από την αγροτική απασχόληση δεν ξεπερνά το 50% του συνολικού. Μαχαίρι 60% θα πέσει και στις συντάξεις των αμπελουργών που εξακολουθούν να απασχολούνται και εισπράττουν επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
Οι μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που μέχρι το 2019 θα φτάσουν το 60%, οδηγεί το μικρό αμπελουργικό κλήρο σε πρόσθετες απώλειες στα εισοδήματά του. Αυτή η κατεύθυνση εφαρμόζεται με διακοπή της στρεμματικής επιδότησης (35 ευρώ το στρέμμα) για τους κατόχους κάτω των 7 στρεμμάτων, της συντριπτικής δηλαδή πλειοψηφίας των αμπελουργών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages