ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Πηγαίνοντας στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές (περιφερειακές –δημοτικές), εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες θα βρεθούν μπροστά σε μια σειρά κάλπικα διλήμματα, που έντεχνα διαμορφώνουν τα αστικά κόμματα, οι υποψήφιοί τους και διάφοροι εκπρόσωποί τους στα ......
επαγγελματικά σωματεία προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν και να τους αποσπάσουν εκ νέου την ψήφο τους.

Ένα τέτοιο δίλημμα τέθηκε εδώ και μερικές μέρες στους επαγγελματίες - μικροεμπόρους των Φιλιατρών από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Σαρματζή. 
Την πρόταση του για αυτονόμηση της Δ.Ε. Φιλιατρών από τον ενιαίο Δήμο Τριφυλίας έσπευσε να το υιοθετήσει και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών έστω κατά πλειοψηφία – ούτε καν η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου.

Το σκεπτικό τους- από ρεπορτάζ του τοπικού τύπου – είναι ότι η γεωγραφική δομή του υπάρχοντος Δήμου δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος της εμπορικότητας της πόλης των Φιλιατρών. Από κοντά και οι «ανυπότακτοι» των Φιλιατρών έσπευσαν να υιοθετήσουν το αίτημα, θεωρώντας ως αιτία της ερημοποίησης τον ενιαίο Δήμο. Τέτοια αντικαπιταλιστική θέση είχαμε καιρό να ακούσουμε! Να λοιπόν η αιτία της αναδουλειάς και των σωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των μικροεπαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων των Φιλιατρών και όχι μόνο. Επομένως, απλή φαίνεται και η λύση! Αν διασπαστεί ο Δήμος Τριφυλίας σε μικρότερους Δήμους, τα καταστήματα θα γεμίσουν πελάτες και όλα τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι επαγγελματίες θα εξαφανιστούν! Άντε να προσθέσουμε και 2-3 έργα όπως προτείνουν το οδικό δίκτυο, το λιμάνι της Κυπ/σίας και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά.

Χωρίς να παραβλέπουμε τις διοικητικές ή άλλες δυσλειτουργίες που υπάρχουν στον τωρινό Δήμο (πολυδιάσπαση υπηρεσιών, μη επαρκή στελέχωση με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κλπ),θεωρούμε πως η κύρια αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους είναι η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προηγούμενες Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, όπως και των διοικήσεων των Δήμων και Περιφερειών. Οι δυνάμεις των κομμάτων αυτών πρωτοστάτησαν σε πολιτικές που θίγουν τους μικρούς εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι συνέπειες των οποίων προστίθενται στα συνολικά προβλήματα που βιώνουν, της αναδουλειάς, της φορολεηλασίας, των κατασχέσεων, της Υγείας-Ασφάλισης, της Παιδείας και τόσων άλλων, που δεν λένε κουβέντα όσοι αναμοχλεύουν, εν όψει εκλογών, τη διάσπαση του Δήμου.

Όλοι αυτοί και όσοι φοράνε τον μανδύα του ‘ανεξάρτητου’, στηρίζουν το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ως ‘αναγκαίο κακό’. Λειτουργούν ως ένας ακόμη μηχανισμός του κράτους, ο ρόλος του είναι να πρωτοστατεί στο να υλοποιούνται αντιλαϊκά μέτρα σε περισσότερες μορφές φοροληστείας, στους πλειστηριασμούς στην προώθηση συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων. Είναι τυχαίο ότι η ‘COSTA NAVARINO’ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πληρώνει για το μισό χρόνο δημοτικά τέλη ως εποχική επιχείρηση, ενώ ο μικρομαγαζάτορας για όλο το χρόνο;

Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων συνεχίζει να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, τόσο στην εφορία όσο και για την ασφάλισή της, πόσο μάλλον να αποπληρώσει και οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια. Δίπλα στη ληστρική φορολόγηση από το 1ο ευρώ (με 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις), στο τέλος επιτηδεύματος (650ευρώ για τις ατομικές εταιρείες), στον ΕΝΦΙΑ, οι δήμοι προσθέτουν στις πλάτες τους ένα μεγάλο κατάλογο τελών και χαρατσιών (ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, τέλη για ταμπέλες, για χρήση κοινόχρηστων χώρων, πολιτιστικό τέλος και όσα άλλα περιέχει το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο του κράτους). Όλα αυτά τα αποδέχονται και τα επιβάλουν όλες οι ‘ανεξάρτητες’ δημοτικές παρατάξεις- είτε σε μικρούς, είτε σε μεγάλους δήμους- πλην της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Την ίδια ώρα βέβαια, το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει, πέρα από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις- ενισχύσεις από κρατικά πακέτα και ευρωπαϊκά προγράμματα, και μια σειρά ‘διευκολύνσεις’ για να ενισχύσει την κερδοφορία του. Η προκλητική τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στις 6/3, σε άσχετο νομοσχέδιο, με την οποία μειώνει τη φορολογία των κερδών των μετόχων από 15% σε 10% σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είναι μια πρόσθετη απόδειξη ποιών τα συμφέροντα υπηρετούν αυτά τα κόμματα και οι ‘ανεξάρτητοι’ εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση .

Στην ίδια λογική κινείται και η προώθηση των ‘Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου’ (Open Malls) που προωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σε συνεργασία με τον δήμο, που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό οριοθετημένων εμπορικών και οικονομικών ζωνών και προβάλλεται ως «βάλσαμο» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Στη πραγματικότητα παρέχει κυριολεκτικά ελάχιστες ενισχύσεις για τα μικρομάγαζα (2000 ευρώ περίπου έκαστος) κυρίως για έργα «βιτρίνας» που φυσικά δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την επέλαση των μονοπωλίων, των εμπορικών αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων στις ζώνες αυτές.

Να γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεμπόρων πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, να αξιοποιήσει την πείρα της, να μην ‘τσιμπήσει’ στα διάφορα αποπροσανατολιστικά διλήμματα και βρεθεί πάλι στα ίδια. Οι εκλογικές μάχες, τόσο για την Τοπική Διοίκηση όσο και για τις ευρωεκλογές, αλλά και οι εθνικές εκλογές όποτε και αν προκηρυχθούν, δίνουν τη δυνατότητα με τα κόκκινα ψηφοδέλτια σε όλες τις κάλπες να κάνουμε τη διαφορά και να είμαστε σε καλύτερη θέση την επόμενη μέρα των εκλογών στην πάλη και την διεκδίκηση των αναγκών μας!

Κουκούμης Σαράντος

Δημοτικός Σύμβουλος,
Υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages