ΕΡΧΕΤΑΙ ψηφιακός φόρος στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2020 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΕΡΧΕΤΑΙ ψηφιακός φόρος στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2020

Τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών επαναφέρει άμεσα στην ατζέντα της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU) των €750 δισ. Στον ψηφιακό φόρο, η Ένωση αναζητά έναν ίδιο πόρο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα τμήμα του φιλόδοξου “Σχεδίου Μάρσαλ”, το οποίο ενέκριναν σε μια ιστορική συμφωνία τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τα €750 δισ. τα €390 δισ. θα διανεμηθούν στα κράτη – μέλη μέσω επιχορηγήσεων και €360 δισ. μέσω αποπληρωτέων δανείων. Ειδικά για το πρώτο σκέλος, για την αποπληρωμή του δανείου των €390 δισ. του Ταμείου, η Ε.Ε. θα αποκτήσει νέες πηγές εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιφορτισθεί, μεταξύ άλλων, να παρουσιάσει πρόταση για τη θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Όπως ανακοινώθηκε μετά από την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει καταθέσει πρόταση για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών μέχρι τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το μέτρο θα πρέπει να έχει εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023.
Έτερος ίδιος πόρος, που μπορεί να χρηματοδοτήσει τμήμα του Next Generation EU είναι η θέσπιση φόρου για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021, όπως και η θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (ανατιμολόγηση προϊόντων, που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών). Επίσης, εναλλακτικός πόρος χρηματοδότησης για το Next Generation EU θα είναι η νέα μεταρρύθμιση της αγοράς του άνθρακα.
Η μέχρι τώρα εικόνα

Η Ένωση, μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έχει επαναφέρει το θέμα της επιβολής ενός φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών στην ατζέντα της, δηλώνοντας αποφασισμένη να προχωρήσει, έστω και μονομερώς στην εφαρμογή του μέτρου.
Εξ αρχής, η Ε.Ε. έχει διευκρινίσει ότι ο λεγόμενος ψηφιακός φόρος – τον οποίο η ίδια έχει αποτύχει στο παρελθόν να εφαρμόσει πανευρωπαϊκά, αδυνατώντας να συγκεράσει τις αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της – θα αποτελέσει έναν πιθανό πόρο για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages