Ελαιόλαδο και ΠΟΠ τυριά της Ελλάδας απεμπολεί η Ευρώπη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Ελαιόλαδο και ΠΟΠ τυριά της Ελλάδας απεμπολεί η Ευρώπη

Είναι οι άνθρωποι πίσω από το αμφιλεγόμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, το οποίο έχει ενσωματώσει η γαλλική κυβέρνηση σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και πλέον αξιώνει την υιοθέτησή του πανευρωπαϊκά. Μάλιστα μέχρι στιγμής είναι το επικρατέστερο από τα συστήματα επισήμανσης που εξετάζει η Κομισιόν για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση εναρμόνισης του κανονισμού σήμανσης τροφίμων η οποία γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Από το χωράφι στο πιάτο.
Πρόκειται για  μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Βασίζεται σε μια κλίμακα πέντε χρωμάτων και γραμμάτων στην οποία το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας.
Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος που αξιοποιείται εδώ λαμβάνει υπ’ όψιν του την περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μερίδα που είναι φυσιολογικό να καταναλωθεί. Κάπως έτσι, το ελαιόλαδο ή οι φρέσκες σαρδέλες «βαθμολογούνται» με C ή D, από το Nutri-Score, ενώ στα «μη» προς τους καταναλωτές μπαίνει μια ευρεία γκάμα παραδοσιακών αλαντικών και τυριών.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι συντελεστές του είναι «η πιο εύκολα κατανοητή ετικέτα», ενώ έρευνες έχουν δείξει πως το Nutri-Score είναι αυτό που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα. Σε περίπτωση λοιπόν που ισχύει πράγματι αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς τη ζημιά στην εικόνα και τη δημοφιλία που μπορεί να προκαλέσει σε εθνικά γαστρονομικά προϊόντα του ευρωπαϊκού νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages