ΜΠΑΡΑΖ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

ΜΠΑΡΑΖ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ

 


Ανοδική τροχιά έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς μετά τη σταδιακή άρση των lockdown και την εκκίνηση των μαζικών εμβολιασμών τροφοδοτήθηκε και η ανάκαμψη της ζήτησης.

Σήμερα στη χώρα μας η μέση τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη κινείται σε επίπεδα πάνω από 1,6 ευρώ ανά λίτρο, δημιουργώντας προβληματισμό ενόψει των πολύ περισσότερων μετακινήσεων που κάνουν οι πολίτες το καλοκαίρι.

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς τα σημάδια από τις διεθνείς αγορές δείχνουν συνέχιση των… υψηλών πτήσεων, αν όχι και ανατιμήσεις.

Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχοντας διαμορφωθεί στα 71 δολ. ανά βαρέλι από περίπου 38 δολ.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Εννοείται ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αναδειχτούν ως μείζον γεγονός από τα κανάλια. Κάθε νοικοκυριό θα τις βιώσει ως δικό του πρόβλημα.

Φταίει, λέει, η άνοδος της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά λόγω αυξημένης ζήτησης αλλά και «δομικών και συγκυριακών λόγων». Και φταίει επίσης ότι τα ονομαστικά τιμολόγια έχουν ρήτρες που οδηγούν στο φούσκωμα των λογαριασμών.

Τι καταλαβαίνει ένας καταναλωτής από όλα αυτά;  Ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι περίπου ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο πρέπει να δεχτεί μοιρολατρικά. Και ότι στον δρόμο του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν ρήτρες και μυστηριώδεις δομικοί λόγοι που ανεβάζουν τις τιμές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τις κατεβάσουν. Οπότε απλώς κάνει την καρδιά του πέτρα και πληρώνει.

Τι θα έπρεπε να καταλαβαίνει ένας καταναλωτής;  Ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν οδηγεί σε ανταγωνισμό ούτε σε μείωση των τιμών.

Οδηγεί σε καρτέλ και σε κερδοσκοπία.  Ότι δεν υπάρχει μια ελεγκτική αρχή διατεθειμένη να χτυπήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές.  

Ότι ένα μέρος των υπερκερδών πηγαίνει σε καταιγισμό διαφημίσεων που εξαπατούν το κοινό, αλλά κλείνουν και το στόμα των ΜΜΕ. Και τέλος, μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω με τα εξοργιστικά υπερμπόνους που δίνουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ στον εαυτό τους.

Ναι, είναι η ελεύθερη αγορά. Και είναι και οι επιχειρήσεις που με τη βοήθεια αυτής της κυβέρνησης λεηλατούν την κοινωνία.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Σημαντική αύξηση του κόστους των τιμών ακόμη και βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ έφερε η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα εξαιτίας των αυξήσεων όχι μόνο των πρώτων υλών διεθνώς αλλά και της τιμής των ναύλων. Παράλληλα σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), διεθνώς η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες σιτηράγαλακτοκομικάζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN TV, στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:

Παράλληλα, ήδη έχει αυξηθεί η τιμή (κατά μερικά λεπτά του ευρώ)  σε καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages