ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ για Χώρους πρασίνου, smart parks, διευθέτηση ρεμάτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ για Χώρους πρασίνου, smart parks, διευθέτηση ρεμάτων


 Δήμοι όλης της χώρας με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους, μπορούν να κάνουν χρήση των κοδυλίων του Πράσινου Ταμείου.

Αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, δημιουργία χώρων πρασίνου, δημιουργία smart parks, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών αλλά και ανακαίνιση κτιρίων, είναι μερικές από τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου που τρέχουν σε αυτή τη φάση και αφορούν 162 Δήμους της χώρας με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.
Το ύψος του προγράμματος "Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου" του άξονα προτεραιότητας "Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου" για τα έτη 2021-2022 του Πράσινου Ταμείου είναι συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατ ευρώ.
Στην 1η φάση, που θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι 162 Δήμοι της χώρας που έχουν πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλονται προτάσεις έργων και υποέργων, έχει ήδη ανοίξει από τις 23 Ιουνίου για τους Δήμους. Στη διάρκεια της χρονιάς θα ανακοινωθεί και η προθεσμία υποβολής προτάσεων και για τους Δήμους που έχουν πληθυσμό κάτω από 20.000 κατοίκους, ώστε για δεύτερη συνεχή φορά η πρόσκληση να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας.
Τα προτεινόμενα έργα αναπλάσεων θα πρέπει υποχρεωτικά να διέπονται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και να έχουν ως στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού ή της ευρύτερης οικιστικής ενότητας στην οποία εντάσσονται, αυξάνοντας παράλληλα τις αστικές ροές χωρίς να περιορίζουν τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης και αναψυχής. Βασική προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της φύτευσης και του πρασίνου.
Ποιες δράσεις θα χρηματοδοτηθούν
Οι δράσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν καθορίζονται στο πλαίσιο των Μέτρων του προγράμματος ως εξής:
Μέτρο 1: Σύνθετες αστικές αναπλάσεις όπου περιλαμβάνονται:
-Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου ή δίκτυο αυτών
– Αποκατάσταση /επανάχρηση δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα, μνημεία ή έργα τέχνης.
Μέτρο 2: Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο, όπου περιλαμβάνονται:
-Αναδιαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου και υφιστάμενων δικτύων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, με έμφαση στη συμπλήρωση των φυτεύσεων.
-Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. ( Η δράση αυτή μπορεί να αποτελεί τμήμα άλλων δράσεων).
– Δημιουργία ή αναβάθμιση παιδικών χαρών.
-Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση, διεύρυνση, ανακατασκευή, πεζοδρόµων ή και πεζοδροµίων και επιµέρους υποδοµών τους ή και δημιουργία νέων πεζοδρομίων σε μέρη που δεν υπάρχουν και θεωρούνται απαραίτητα για την ασφαλή διέλευση των πεζών, για τη δηµιουργία δικτύου κίνησης πεζών µε πρόνοια και για εμποδιζόμενα άτομα, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
-Ανακαίνιση και διαμόρφωση κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Ο.Τ.Α./ Δικαιούχου ή έχουν εκμισθωθεί/παραχωρηθεί σε ΟΤΑ/ Δικαιούχο από φορείς που συγκαταλέγονται στους εν δυνάμει δικαιούχους του Πράσινου Ταμείου για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, με στόχο την επανάχρησή τους για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages