«Η Τέχνη θέλει Ελευθερία : Το μετάλλιο Ορκωμοσίας των Ντρέδων» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

«Η Τέχνη θέλει Ελευθερία : Το μετάλλιο Ορκωμοσίας των Ντρέδων»


 Πρόσκληση σε Διαδικτυακή Ζωντανή Εκδήλωση της παρουσίασης τιμητικού μεταλλίου που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη – χαράκτη κ. Γιώργο Σταματόπουλο για την Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» με θέμα:

«Η Τέχνη θέλει Ελευθερία και η Ελευθερία θέλει Αγώνα και Ενότητα:
Το μετάλλιο της Ορκωμοσίας των Ντρέδων»



Στον ξεσηκωμό του 1821 οι θρυλικοί Ντρέδες των Σουλιμοχωρίων της Ορεινής Τριφυλίας ήταν ενεργά παρόντες σε όλα τα πεδία μάχης. Όταν ήρθε η ώρα του Αγώνα, ήταν από τους πρώτους που πήραν τα όπλα, ορκίστηκαν απ’ τον Παπατσώρη, στον Αϊ Δημήτρη του Σουλιμά (24 Μαρτίου 1821) και απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Τριφυλίας, την τότε Αρκαδιά (σήμερα Κυπαρισσία). 


Η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» έχει τη χαρά να συνεργάζεται με τον γλύπτη - χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργιο Σταματόπουλο ο οποίος φιλοτέχνησε το επετειακό μετάλλιο της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Η μία όψη του μεταλλίου κοσμεί τη σκηνή του όρκου των Ντρέδων αγωνιστών στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) στις 24/3/1821, και η δεύτερη τη Βρύση της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι). Την Κυριακή 27/6/2021, ώρα 19:30 μ.μ. σε διαδικτυακή – ζωντανή εκδήλωση ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει το επετειακό μετάλλιο από τη Βρύση της Κεφαλόβρυσης. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν μπορούν να παραβρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom με link: https://us02web.zoom.us/j/89452552707?pwd=dXUrYnh2eklwcGdFbFljeEFzMmdRZz09 . Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται και με σύνδεση από το Άνω Δώριο (Σουλιμά), για να έχουμε όλοι την εμπειρία των δύο τόπων που απεικονίζει το μετάλλιο.


Η Επιτροπή Ρίπεσι «1821-2021» με τις δράσεις της συνδέει το ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821 με το σήμερα, σφραγίζοντας την προσφορά επιφανών συγχωριανών μας με τη δημιουργία μεταλλίου ενός καλλιτέχνη διεθνούς φήμης, που οι δημιουργίες του-νομίσματά του ψηφίστηκαν από Ευρωπαίους πολίτες σε διαγωνισμούς της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι εξαιρετικά καλαίσθητες ελληνικές όψεις των κερμάτων Ευρώ, οι οποίες απέσπασαν επαίνους, είναι έργο του ίδιου γλύπτη-χαράκτη. Το 2015 απέσπασε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό του επετειακού Ευρωκέρματος για τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής σημαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages