Αποστολή στη Δυτική Μεσσηνία: Ένα μοναδικό ταξίδι με το σκάφος στον όρμο Ναυαρίνου - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Αποστολή στη Δυτική Μεσσηνία: Ένα μοναδικό ταξίδι με το σκάφος στον όρμο Ναυαρίνου


Εκτός από ιστορικός, ο όρμος του Ναυαρίνου είναι και πανέμορφος. Με σκάφος θα πάμε στη Σφακτηρία και τα νησάκια Τσιχλί Μπαμπά και Χελωνάκι, με τα μνημεία που είναι αφιερωμένα σε ξένους και Έλληνες πρωταγωνιστές της περίφημης ναυμαχίας του 1827. Μετά θα συζητήσουμε με τον καπετάνιο μας για το θαυμαστό νησάκι της Πρώτης, κοντά στη Μαραθόπολη, με τα ναυάγιά του, που το κάνουν ιδανικό για scuba diving.

Ο ήλιος καίει ανελέητα και το τσιμέντο στον μικρό μόλο της Γιάλοβας μοιάζει να αχνίζει. Ζηλεύω όσους κάνουν μπάνιο στο διπλανό beach bar και κάθονται με τον καφέ τους κάτω από τα ψηλά πλατάνια. Δεν πειράζει, απαντάω νοερά στον εαυτό μου, η εμπειρία που θα ζήσουμε κάνοντας έναν prive περίπλου του όρμου του Ναυαρίνου είναι απείρως ωραιότερη. Και ευτυχώς το τουριστικό πλοίο Proti Cruises του Γιάννη Τεριζάκη, ο οποίος προσφέρθηκε να μας κάνει δωρεάν το μικρό αυτό ταξίδι, είναι εξοπλισμένο με στέγαστρο και το ψυγείο του με πολλά μπουκάλια παγωμένου νερού.Πριν βάλει μπροστά τη μηχανή μας δείχνει ενθουσιασμένος ένα βίντεο που τράβηξε πριν από λίγο: πρωταγωνιστεί ένα μικρό δελφίνι που έκανε τα κόλπα του πλέοντας κοντά στην πλώρη του σκάφους. Λύνουμε κάβους και αμέσως μαζί με τη ζέστη ξεχνάω και τα επίγεια. Γύρω απλώνεται στις 360 μοίρες όλος ο όρμος του Ναυαρίνου, ένας όρμος ιστορικός που αμέσως φέρνει στο νου μια από τις πιο γνωστές ναυμαχίες που επηρέασε τον ρου της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Στη στεριά παρατάσσονται ο ωραίος πεζόδρομος της Γιάλοβας, το W του Costa Navarino με την οργανωμένη παραλία και τα χαμηλά βιοκλιματικά κτίριά του απλωμένα κατά μήκος της ακτής. Μακρύτερα η Πύλος. Μπροστά μας τα νησάκια ΣφακτηρίαΤσιχλί Μπαμπά και το μικρό Χελωνάκι που είναι και οι στόχοι της σημερινής μας εξερεύνησης.

Μαθήματα γεωγραφίας εν πλω

Καθώς αφήνω το θαλασσινό αγέρι να με δροσίσει συνειδητοποιώ ότι βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο σπουδαία και αναγνωρίσιμα σημεία στη Μεσσηνία. Η Πύλος και ο όρμος του Ναυαρίνου είναι χαρακτηρισμένα ως Περιοχή Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. Ο όρμος, κηρυγμένος ως Ιστορικός Τόπος και χαρακτηρισμένος μαζί με την ευρύτερη περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος, είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Έχει 10 χλμ. μήκος και πάνω από 4 χλμ. πλάτος. Στα ανατολικά του εκβάλλουν οι ποταμοί Ξεριάς και Γιαννούζακας. Προστατεύεται από ένα φυσικό «βραχίονα» με χαμηλή βλάστηση, δηλαδή το νησί της Σφακτηρίας με μήκος 4 χιλιόμετρα και ύψος 150 μέτρα. Ο κόλπος έχει δύο ανοίγματα: το Μεγάλο Πέρασμα στα νοτιοδυτικά, απ’ όπου περνούν τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι της Πύλου και το στενό άνοιγμα στα βόρεια, το λεγόμενο Πέρασμα της Συκιάς, που είναι αβαθές και εντελώς ακατάλληλο για το πέρασμα σκαφών. Εκεί, στη Χρυσή Ακτή ή Διβάρι, θα είναι η κατάληξη της περιήγησής μας με μια δροσιστική βουτιά στα καταπράσινα νερά. Πλάι της βρίσκεται η περίφημη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που φιλοξενεί οικοσυστήματα σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας. Στα δυτικά, προς το Ιόνιο, μέσα στη χερσόνησο του Κορυφασίου κρύβεται η διάσημη Βοϊδοκοιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages