Ολική ακαρπία φέτος λένε οι Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί- Ανησυχία και στη Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Ολική ακαρπία φέτος λένε οι Ηλείοι ελαιοπαραγωγοί- Ανησυχία και στη Μεσσηνία


 Σε «αναμμένα» κάρβουνα κάθονται οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, σχετικά με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου, μην κρύβοντας τον φόβο και την ανησυχία τους ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανάλογη κατάσταση με το 2023, όπου καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά 50%.

Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε κατά την διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης που είχε συγκαλέσει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας το απόγευμα της Τρίτης. Η μείωση της παραγωγής κατά το 2023, μπορεί να σήμανε συναγερμό, ωστόσο οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το διορθώσουν αυτό.

«Όλα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και όλα θα κριθούν μέσα στο μήνα Μάιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ομάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

Όπως είπε, θα φανεί από την ανθοφορία των δένδρων πώς θα κυμανθεί η παραγωγή το φθινόπωρο, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συμβάλλουν στην απόδοση των ελαιόδενδρων.

Και ενώ η παραγωγή χάθηκε το 2023, μέχρι στιγμής οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για την ακαρπία, γεγονός που εντείνει την ανησυχία και την αγανάκτησή τους.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η Πρωινή και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ ημερών ο κ. Βαλιανάτος, το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποβάλλει αίτημα στην Ε.Ε., προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το θέμα της ακαρπίας.

«Εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της χώρας μας και δεν αποζημιωθούν σύντομα οι παραγωγοί, τότε θα μιλάμε για τεράστιο ζήτημα. Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αγρότες είναι πλέον έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Εάν και το 2024 έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες με το 2023, τότε η ακαρπία θα ‘χτυπήσει’ στο 100% τα ελαιόδενδρα και αυτό συνεπάγεται ολική καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την ακαρπία και να δουν πώς θα προχωρήσουν αυτή τη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages