Βάσεις 2024: Οι τελικές εκτιμήσεις πριν τα αποτελέσματα μέχρι τα μηχανογραφικά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Βάσεις 2024: Οι τελικές εκτιμήσεις πριν τα αποτελέσματα μέχρι τα μηχανογραφικά

 


Με την αγωνία των υποψηφίων, να έχει «χτυπήσει κόκκινο», καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες, έως την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων, στις πανελλαδικές εξετάσεις οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων σχεδόν συγκλίνουν από όλες τις πλευρές.

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας κωδικού ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικών για τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, στις ίδιες ημερομηνίες μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή ΠΜΔ.

Οι βάσεις

Έμπειροι καθηγητές, βαθμολογητές και φροντιστές εκτιμούν ότι σε όλα τα επιστημονικά Πεδία η πορεία των βάσεων θα έχει πτωτική κίνηση. Βασική αιτία η δυσκολία των θεμάτων σε κάποια μαθήματα συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Η εκτίμηση αυτή αφορά και στις υψηλόβαθμες σχολές των Πεδίων. Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί ιδιαίτερα στο 2ο Πεδίο η πτώση των βάσεων θα είναι σημαντική και σε κάποιες σχολές μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 μόρια κάτι που φυσικά δεν ασυνήθιστο για τις πανελλαδικές και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις εστιάζουν στις χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα της φυσικής (λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας των θεμάτων), των μαθηματικών αλλά και της Νεοελληνικής Γλώσσας. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι φέτος θα υπάρχει πτώση των βάσεων τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κ.α

Αναλυτικά:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να τα πήγαν καλά στα δύο μαθήματα της ιστορίας και Γλώσσας και συνεπώς αυτό θα πιέσει τις βάσεις προς τα κάτω, όχι όμως εντυπωσιακά.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο δεν δείχνει να έχουν καλές επιδόσεις σε φυσική μαθηματικά και Γλώσσα και άρα και εδώ η πτώση των βάσεων είναι αναμενόμενη και σημαντικότερη από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Στο 3ο Πεδίο η φυσική θα οδηγήσει επίσης σε πτώση των βάσεων αλλά οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να περιμένουν εντυπωσιακή κάθοδο των μορίων.

Στο 4ο Πεδίο τα μαθηματικά κυρίως θα οδηγήσουν τις βάσεις προς τα κάτω αλλά αυτό σίγουρα δεν αφορά στο σύνολο των σχολών του Πεδίου πράγμα που σημαίνει ότι πολλά τμήματα θα έχουν άνοδο στα μόρια εισαγωγής.

Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, αλλά αν αυτό είναι που ενδιαφέρει τους υποψήφιους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια περισσότερο σοβαρή προσέγγιση για την πορεία των μορίων θα μπορέσει να υπάρξει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί και κυρίως όταν το υπουργείο Παιδείας (την ίδια μέρα) δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών συνολικά σε όλα τα μαθήματα και σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Όμως και πάλι οι εκτιμήσεις θα έχουν σοβαρές αποκλίσεις καθώς δεν θα ξέρουμε τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι δηλαδή ποια θα είναι η ζήτηση για κάθε σχολή.

Ένας υποψήφιος δεν πρέπει να συμπληρώσει το μηχανογραφικό του δελτίο στηριζόμενος στις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά στους βαθμούς, που κατέκτησε και στις πραγματικές του επιθυμίες. Ασφαλώς κάποιος που «έβγαλε» 15.000 μόρια δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει μια θέση στη Νομική ή στην Ιατρική ή σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές.

Συνεπώς χρειάζεται ρεαλισμός και έξυπνες επιλογές από την πλευρά των υποψηφίων και αυτή είναι και η σοβαρότερη «δουλειά» που θα έχουν να κάνουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θέλει καλή μελέτη, σοβαρή βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς προς τους υποψήφιους και λογική από τα παιδιά και τους γονείς τους.

1ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 200 μόρια

2ο επιστημικό πεδίο: Πτώση πάνω από 500 μόρια

3ο επιστημονικό πεδίο: Πτώση πάνω από 400 μόρια

4ο επιστημονικό πεδίο: Μικρές αυξομειώσεις, άνοδος 100 μόρια και πτώση 100 μόρια

Η εκτίμηση για τις βάσεις 2024

1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών: (Φιλολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές, Νομικές, Ψυχολογίας κ.ά.) Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις οι βάσεις. Τα αντι-SOS της Ιστορίας και οι χαμηλές επιδόσεις στα Αρχαία φαίνεται πως επηρεάζουν προς τα κάτω τις βάσεις, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές.

2η Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών: (Πολυτεχνικές Σχολές – Αρχιτεκτονικές, Μηχανικών, Μηχανολόγων, Μαθηματικών, Ηλεκτρολόγων κ.ά.)

Τα απαιτητικά Μαθηματικά και οι «υπερπαραγωγές» στη Φυσική ευθύνονται για τις χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις.

3η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας: (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Βιολογικές Σχολές κ.ά.)

Οι ειδικοί μιλούν για Ιατρικές ακόμη και κάτω από 18.000 μόρια. Φταίνε οι πολλές μαθηματικές πράξεις σε Φυσική και Χημεία.

4η Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: (Σχολές Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής, Πληροφορικής κ.ά.)

Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των βάσεων 2024

Ακόμη χειρότερες φέτος οι επιδόσεις στα Μαθηματικά, χωρίς μεγάλες διαφορές τα γραπτά στην Πληροφορική.

Αναφορικά με τη γενική εικόνα των επιδόσεων είναι φανερό ότι η δυσκολία των Μαθηματικών θα επηρεάσει οπωσδήποτε το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών) και το 4ο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι επιδόσεις στα Μαθηματικά σε συνδυασμό με εκείνες στη Φυσική «θα επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνείων».

Παράλληλα, όπως εκτίμησε, οι επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής «θα επηρεάσουν τις βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ο επιστημονικού πεδίου των Σπουδών Υγείας, με εμφανές αποτύπωμα στις Ιατρικές Σχολές».

Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι η χαμηλότερη μέση επίδοση θα παρατηρηθεί για μία ακόμα χρονιά στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς «τα φετινά θέματα κρίθηκαν από τους υποψηφίους αρκετά απαιτητικά στο συγκεκριμένο μάθημα».

Οι «άγνωστοι Χ» Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το εάν θα συνεχιστεί η μετακίνηση υποψηφίων από το 2ο προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, κάτι που παρατηρείται έντονα τις περασμένες χρονιές.

«Το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών με 247 τμήματα, πάνω δηλαδή από τα μισά του συνόλου των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει πια τους λιγότερους υποψηφίους», συμπλήρωσε o κ. Χατζητέγας. Προς τα τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες Πάντως, οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες 15 μέρες του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μαθήματα «λαιμητόμοι» η Φυσική, τα Μαθηματικά (4ο ΕΠ) και η Ιστορία με 7% έως 72% βαθμολογίες κάτω από τη βάση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους πάνω από 73.000 υποψηφίους των ΓΕΛ, καθώς την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες που έγραψαν σε κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Καθώς οι βαθμολογήσεις στα περισσότερα μαθήματα έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται σταδιακά ένα πρώτο δείγμα βαθμολογιών (μικρό αλλά ενδεικτικό), που έχει συλλεχθεί από βαθμολογικά κέντρα, σχηματοποιούν τη «μεγάλη εικόνα» των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων.

Ιστορία μου … αμαρτία μου!

Με βάση ένα μικρό (αλλά σχετικά ενδεικτικό όσον αφορά στις τάσεις που διαγράφονται) δείγμα, περίπου 250 – 300 γραπτών από κάθε μάθημα, στους περίπου 18.000 υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μάθημα με τις περισσότερες βαθμολογίες κάτω του 10 είναι η Ιστορία, με ποσοστό πάνω από 57%.

Στα Αρχαία Ελληνικά το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω του 10 είναι λίγο ψηλότερο του 40%.

Στο μάθημα των Λατινικών κάτω από τη βάση έγραψε περίπου το 30%

Στον αντίποδα, το μάθημα με τους περισσότερους αριστεύσαντες, είναι τα Λατινικά, με ποσοστό πάνω από 22%.

Στα Αρχαία Ελληνικά αρίστευσε, με βαθμολογία 18-20, περίπου το 4% των υποψηφίων ενώ στην Ιστορία, τα άριστα γραπτά δεν ξεπερνούν το 10%

Στη φυσική

Στους 13.000 περίπου υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, επίσης με ένα μεγαλύτερο δείγμα 350 περίπου γραπτών ανά μάθημα, το μάθημα με τις περισσότερες βαθμολογίες κάτω του 10 είναι η Φυσική με περίπου 57%. Στη Χημεία το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 40%. Στα Μαθηματικά το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση είναι πάνω από 30%.

Στο ίδιο μάθημα, στα Μαθηματικά τα γραπτά με άριστες βαθμολογίες(18-20) είναι περίπου 15% ενώ στη Φυσική το αντίστοιχο ποσοστό των άριστων γραπτών είναι σχεδόν το μισό από πέρσι καθώς είναι μικρότερο του 8%.

Για τους 14.000 περίπου υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας (και πάλι σε δείγμα 350 γραπτών ανά μάθημα), το μάθημα της Φυσικής συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό βαθμολογιών κάτω του 10 (περίπου 60 %). Από την άλλη μεριά, τα περισσότερα «Άριστα», με βαθμολογίες 18-20, πήραν οι υποψήφιοι στα μαθήματα της Βιολογίας και της Χημείας, σε ποσοστά περίπου 13% και 14% αντίστοιχα.

Τέλος, σε μικρότερο δείγμα (και ως εκ τούτου «αδύναμο») 200 γραπτών ανά μάθημα, των υποψηφίων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (που αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα με πάνω από 27.000 υποψήφιους), στα Μαθηματικά η συντριπτική πλειονότητα έγραψε κάτω από τη βάση για μία ακόμη χρονιά. Πάνω από 72% έγραψε κάτω από 10.

Άνω του 18, δηλαδή άριστα, έγραψε μόλις το 2% των υποψηφίων.

Στο μάθημα της Πληροφορικής, κατεγράφη το υψηλότερο ποσοστό υποψηφίων που αρίστευσαν, με πάνω από το 19% των υποψηφίων να έχει λάβει βαθμολογία άνω του 18.

Στο μάθημα της Οικονομίας, κάτω από τη βάση έγραψε περίπου το 40% των υποψηφίων ενώ οι αριστεύσαντες (βαθμολογία 18-20) ξεπερνούν το 16% των υποψηφίων.

Τρόπος υπολογισμού των μορίων και τα κριτήρια ισοβαθμίας για τους υποψήφιους (ΓΕΛ) των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας.

Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Μηχανογραφικό 2024: Όλη η διαδικασία για την υποβολή

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου (ΜΔ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) μόλις άρχισαν και θα λήξουν περί τα μέσα Ιουλίου. Πιο αναλυτικά:

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.), θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 19 Ιουνίου, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν μετά από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, να προχωρήσουν αρχικά στην επεξεργασία και τελικά στην οριστική υποβολή του Μ.Δ., κατόπιν νεότερης εγκυκλίου.

Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από σήμερα ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Οι βαθμολογητές μιλούν για πτωτικό χάος στις βαθμολογίες των γραπτών της Φυσικής και για πολύ χαμηλές επιδόσεις στα γραπτά της Ιστορίας

Τα «αδιάβατα» θέματα στη Φυσική και σε δεύτερη ταχύτητα οι δυσκολίες των θεμάτων της Ιστορίας αυξάνουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις τον αριθμό των γραπτών που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση ενώ αντίστοιχα μειώνουν τον αριθμό των άριστων γραπτών.

Ιδιαίτερα στο μάθημα της Φυσικής που αφορά τους υποψήφιους του 2ου (Θετικών Επιστημών) και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστημών υγείας) το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση φαίνεται να ξεπερνά το 55% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ενώ το ποσοστό των άριστων γραπτών (18-20) έχει πέσει σε μονοψήφιο αριθμό.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας όπου υπάρχει ολοκληρωτική συντριβή.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς στα άλλα μαθήματα των δυο Πεδίων σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφονται μικρής έκτασης βαθμολογικές διαφορές σε σχέση με πέρσι (λίγο χειρότερες επιδόσεις στη Βιολογία και στα Μαθηματικά, ίδιες περίπου επιδόσεις σε Χημεία και Νεοελληνική Γλώσσα) είναι φανερό ότι οι επιδόσεις στη Φυσική θα ρίξουν τις βάσεις εισαγωγής τόσο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές όσο και στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές κλπ.

Πτώση, αλλά μικρότερης έντασης και έκτασης αναμένεται και στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες) καθώς στο μάθημα της Ιστορίας οι βαθμολογητές εκτιμούν ότι τα γραπτά κάτω από τη βάση θα ξεπεράσουν το 55% ενώ για τα άριστα γραπτά (18-20) η εκτίμηση είναι ότι με δυσκολία θα φτάσουν το 10%

Αλλά και στα Αρχαία Ελληνικά το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι πάνω από 40% ενώ τα άριστα γραπτά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 5%

Και σε αυτό το Επιστημονικό Πεδίο το άριστα φαίνεται να είναι «άπιαστο όνειρο» στα περισσότερα μαθήματα, γεγονός που θα επηρεάσει τις υψηλόβαθμες σχολές (Νομικές, ψυχολογίες κλπ).

Να θυμίσουμε ότι πέρσι κατεγράφη άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Μηχανικών Η/Υ, Νομική) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, όπως πχ η Ιατρική που έπιασε τα 19.000 μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages