Κοντά στο σημείο που ο Λύμακας ενώνεται με τη Νέδα, σε μια σπηλιά κρυμμένη από την πυκνή βλάστηση, βρισκόταν το ιερό της Ευρυνόμης, της θεάς που κατά την ελληνική μυθολογία δημιούργησε τον κόσμο.
Η Ευρυνόμη προυπήρξε των δώδεκα θεών της αρχαιότητας.
Σύμφωνα με τον μύθο, στην αρχή ήταν το χάος κι από ‘κει αναδύθηκε γυμνή η Θεά του Παντός, Ευρυνόμη. Καθώς όλα ήταν τότε μια άμορφη και ακατέργαστη μάζα δημιουργίας, η νεογέννητη θεά δεν είχε πού να ξαποστάσει κι έτσι χώρισε το νερό από τον ουρανό, χορεύοντας ολομόναχη επάνω στα κύματα του.
Έπειτα, δημιούργησε τον άντρα της, Οφίων, που είχε μορφή φιδιού.
Από τη συνεύρεσή τους γεννήθηκε ένα αυγό που είχε μέσα του τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τη γη.
Το παράξενο ζευγάρι εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο αλλά μια διαφωνία ήταν αρκετή ώστε η Ευρυνόμη να εξορίσει τον άντρα της στον κάτω κόσμο.
Έπειτα δημιούργησε τους πλανήτες, τους Τιτάνες και τον γενάρχη των ανθρώπων, τον Πελασγό. Επειδή πίστευαν πως ο Πελασγός ήταν και ο πρώτος κάτοικος της περιοχής τους, οι αρχαίοι Φιγαλείς γιόρταζαν κάθε χρόνο, μια μέρα του χειμώνα, την κοσμογονία.
Εκείνη την ημέρα πήγαιναν σε αυτή τη σπηλιά, κάτω από τους καταρράκτες της Νέδας, όπου υπήρχε δεμένο με χρυσές αλυσίδες ένα ξύλινο άγαλμα της θεάς Ευρυνόμης με κορμό γυναίκας και ουρά ψαριού, πραγματοποιώντας θυσίες ζώων.
Οι Φιγαλείς ακόμη, είχαν φτιάξει και ναό του Διονύσου του ακρατoφόρoυ (από τους “ακρατoφόρoυς”, τα δοχεία όπου αραίωναν το άκρατο, δυνατό κρασί με νερό). Το άγαλμα του Διονύσου έλαμπε κόκκινο μέσα στα αμπέλία, βαμμένο με κιννάβαρι (θειούχο υδράργυρο). Στα ρωμαϊκά χρόνια n Φιγαλεία ειχε κόψει νομίσματα που εμφάνιζαν τη Νέδα (η το Λύμακα) με τη μορφή θεού που κρατάει στα χέρια του υδρία απ´ όπου χύνεται νερό.
Ο πανάρχαιος «φάρος» στο φαράγγι της Νέδας
Ψηλά στο φαράγγι της Νέδας στην Ηλεία υπάρχει μια βάση ενός πανάρχαιου «φάρου». Η χρονολόγηση της δεν είναι γνωστή, αλλά η ύπαρξη της μαρτυρά ότι ο ποταμός ενδεχομένως ήταν πλωτός.
Τα αρχαία χρόνια μικρά καράβια έπλεαν στα νερά της Νέδας, κι έφταναν έως τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το γεγονός επιβεβαίωνε στα γραπτά του και ο αρχαίος περιηγητής, Παυσανίας.
Οι Φιγαλείς έδεναν τα πλοία τους, στις όχθες του ποταμού, γι’ αυτό κατά καιρούς ανακαλύφτηκαν αρχαίες δέστρες καραβιών. Η παρουσία μικρών καραβιών στα νερά της Νέδας, διήρκεσε πιθανόν μέχρι την περίοδο της Φραγκοκρατίας.
Φωτογραφίες: deepgreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου