Αύξηση ελαιολάδου δείχνουν οιπρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Αύξηση ελαιολάδου δείχνουν οιπρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο



Στη φράση ότι «περιμένουμε μία παραγωγή καλύτερη της περσινής» περιορίζονται προσώρας οι περισσότερες κατά τόπους ΔΑΟΚ, εκτιμώντας μάλλον μία μέση παραγωγή, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις, καθώς ο ήπιος χειμώνας που προηγήθηκε, η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που σημειώνονται δεν δημιουργούν και τις ιδανικότερες προϋποθέσεις για την ελαιοκαλλιέργεια.

Παρά την καλή ανθοφορία, η καρπόδεση δεν περιγράφεται ως εξίσου καλή σε αρκετά παραγωγικά κέντρα, ενώ η εξέλιξη του καλοκαιριού δημιουργεί επιφυλάξεις παράλληλα με διάφορους προβληματισμούς που εκφράζονται ανάλογα με την περιοχή. Ο ήπιος χειμώνας θεωρείται αιτία και για τη διαχείμαση των δακοπληθυσμών, οι οποίοι για την ώρα δεν φαίνεται να συνιστούν απειλή λόγω και του καύσωνα που καταστέλλει προσωρινά τις πτήσεις τους.

Ως προς το Πρόγραμμα Δακοκτονίας, σε ετοιμότητα δηλώνουν –σε γενικές γραμμές– οι κατά τόπους υπηρεσίες, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι φωνές που μιλούν για εμπόδια και καθυστερήσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνάψεις των συμβάσεων και τις προσλήψεις προσωπικού.

Υπαρκτό, σύμφωνα με πολλούς, παραμένει το ζήτημα της ανεπάρκειας των κονδυλίων, ώστε η εκάστοτε υπηρεσία να έχει την ευελιξία του προγραμματισμού επιπλέον ψεκασμών, αλλά και της υποστελέχωσης, που πολλές φορές καθυστερεί και την υλοποίηση των εκτιμήσεων, οι οποίες, βέβαια, φέτος προσέκρουσαν και στις ευρωεκλογές –με αρκετούς παραγωγικούς νομούς να έχουν καθυστερήσει να στείλουν και στο ΥΠΑΑΤ την πρώτη εκτίμηση για το 2024-2025.

Στο εκτενές ρεπορτάζ που ακολουθεί, παρουσιάζεται αναλυτικά η εικόνα σε όλα –σχεδόν– τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, αλλά και ο βαθμός ετοιμότητας ως προς το πρόγραμμα δακοκτονίας των περιφερειών.

#Κέρκυρα – #Ανατολική Μακεδονία – Θράκη – #Αιτωλοακαρνανία – #Ηλεία-Αχαΐα – #Άρτα – #Λέσβος – #Ηράκλειο-Χανιά – #Χαλκιδική – #Δωδεκάνησα – #Αττική

Kαλή χρονιά περιμένουν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Καλά μηνύματα φτάνουν από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και, αν όλα συνεχιστούν ομαλά, η παραγωγή θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Στην αξιολόγηση των αιτήσεων για προσλήψεις στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2024 βρίσκονται οι αρμόδιοι για Ροδόπη και Έβρο. Η προκήρυξη αφορά 33 θέσεις εποχικών εργατοτεχνιτών –25 προορίζονται για τη Σαμοθράκη και 8 για τη Μαρώνεια–, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Νίκο Κολάτσο. Εν αναμονή της προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ για μια θέση γεωπόνου βρίσκεται, επίσης, η Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον γεωπόνο στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Έβρου και επόπτη στο νησί, Μενέλαο Αργυρόπουλο. Οι παγίδες θα τοποθετηθούν τέλος Ιουνίου και ο πρώτος ψεκασμός, από τους έως τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, αναμένεται στις αρχές Ιουλίου, αφού και τα φάρμακα είναι ήδη διαθέσιμα στην περιφέρεια. Παρότι δεν τοποθέτησαν παγίδες, αναγνωρίζει πως με τις επικρατούσες θερμοκρασίες, πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και χωρίς υψηλή υγρασία, οι δακοπληθυσμοί είναι πολύ χαμηλοί.

«Φέτος, η χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη από πέρυσι. Είχαμε καλή ανθοφορία και καρποφορία. Την άνοιξη, όμως, δεν είχαμε βροχές και οι απότομες υψηλές θερμοκρασίες ενδεχομένως να επηρεάσουν την καρποφορία και να μην μπορέσουν τα δέντρα να κρατήσουν όλο τον καρπό», εξηγεί ο κ. Αργυρόπουλος.

Δύο γεωπόνοι και 80 εργάτες θα προσληφθούν για τη δακοκτονία στη Θάσο. «Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου, ολοκληρώνεται η προκήρυξη για τους γεωπόνους και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι ψεκασμοί», σημειώνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καβάλας, Λεωνίδας Καστανάς.

Αύξηση της παραγωγής περιμένουν στην Πελοπόννησο, πλην Κορινθίας

Χρονιά αυξημένης παραγωγής ελαιολάδου, έναντι της περσινής, διαπιστώνει η Πελοπόννησος, με την Κορινθία, ωστόσο, να συνεχίζει σε μοτίβο προβλημάτων για όλες τις τοπικές ποικιλίες.

Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι ότι παρά την καλύτερη εικόνα που εμφανίζουν τα ελαιόδεντρα και την πρωίμιση, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ αποφεύγουν να προβούν σε αριθμητικές εκτιμήσεις ως προς τη νέα παραγωγή, με την επιφύλαξη που προκαλεί ο καιρός, ο οποίος, από την άλλη, χαρακτηρίζεται σύμμαχος στην αντιμετώπιση του δάκου.

Καλύπτοντας 3.280.000 ελαιόδεντρα, η ΔΑΟΚ Αργολίδας έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση των παγίδων, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η Μαρία Μαραθιανού από τη ΔΑΟΚ, η Κορωνέικη ποικιλία εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ μικρά προβλήματα ίσως καταγράφονται στην ποικιλία Μανάκι. «Είμαστε πολύ καλύτερα από την περασμένη χρονιά», σημειώνει, ειδικά για τους ποτιστικούς ελαιώνες.

«Το ζήτημα είναι να δούμε την τελική εκτίμηση για την καρπόδεση», αναφέρει ο Γιάννης Καλαντζής από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, με την πρόβλεψη να μιλά για μείωση που θα φτάσει το 60%, αφού πλην της Κορωνέικης ποικιλίας –που δεν αφορά μεγάλο μέρος της παραγωγής– η εικόνα των υπόλοιπων ποικιλιών δεν είναι καλή. Στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, ήδη έχουν τοποθετηθεί δακοπαγίδες και η υπηρεσία αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τα φάρμακα, όμως, η απόφαση για τις κοινότητες όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα ληφθεί τις επόμενες μέρες.

Μετά τις 25 Ιουνίου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τον δάκο και την εφαρμογή του προγράμματος στην Αρκαδία, όπου οι παγίδες θα τοποθετηθούν από βδομάδα. Ωστόσο, η απουσία χειμώνα και η άνοδος της θερμοκρασίας δεν δημιουργούν ευοίωνες συνθήκες ως προς την παρουσία του εντόμου. Η παραγωγή προβλέπεται καλύτερη από την περασμένη, χωρίς, βέβαια, να είναι και η προσδοκώμενη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΑΟΚ, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάποια καρπόπτωση.

«Στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός και έχουμε ήδη τοποθετήσει παγίδες», αναφέρει από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας ο Γιάννης Ράλλης, μεταφέροντας ότι η παρουσία του εντόμου καταγράφεται ήδη από ιδιωτικές παγίδες, όμως οι πληθυσμοί δεν μετακινούνται λόγω της ζέστης. Προβλέποντας κανονικές ποσότητες για φέτος, ο ίδιος μιλά για δεδομένη αύξηση της παραγωγής, με τον προβληματισμό, βέβαια, που αφήνει η έλλειψη βροχών.

Καλή χρονιά προβλέπει και η Μεσσηνία, με τις όποιες επιφυλάξεις αφήνουν οι καύσωνες και η έλλειψη βροχών. Στην περιοχή που καλύπτει η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ήδη έχουν τοποθετηθεί δακοπαγίδες και η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της φάρμακα. «Με τα σημερινά δεδομένα, πάμε για μία καλή χρονιά», δηλώνει η Ευστρατία Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη στη ΔΑΟΚ.

«Στην παραλιακή ζώνη η παραγωγή είναι πολύ καλή. Στις πιο όψιμες περιοχές λόγω κλιματολογικών συνθηκών η καρπόδεση δεν ήταν η ενδεδειγμένη», μεταφέρει από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο προϊστάμενος Αντώνης Παρασκευόπουλος, προβλέποντας, ωστόσο, καλή χρονιά συνολικά. Στις περισσότερες περιοχές, οι δακοσυλλήψεις παραμένουν χαμηλές, εξηγεί, δηλώντας την ετοιμότητα του προγράμματος για τον πρώτο ψεκασμό αν χρειαστεί, καθώς έχουν αναρτηθεί παγίδες, υπάρχουν τα φάρμακα, ενώ έχουν τοποθετηθεί και GPS για την παρακολούθηση του έργου. ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages