Η ακρίβεια γονατίζει την οικονομία και τους Ελληνες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η ακρίβεια γονατίζει την οικονομία και τους Ελληνες

Κυριακή 22/3/2009
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ λένε ότι στην κοινωνία μας τα αγαθά πωλούνται ακριβά, πωλούνται ακριβότερα ακόμα και από χώρες που χαρακτηρίζονται «ακριβές». Πριν από πολλούς μήνες η κυβέρνηση δια του υπουργού ανάπτυξης, μετά από κάποιες δημοσιογραφικές έρευνες, ανακοίνωσε εκδίδοντας σχετική υπουργική απόφαση, ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων εταιρειών πωλούν στην Ελλάδα ακριβότερα τα προϊόντα τους από ότι στο εξωτερικό. Περιμέναμε πολλούς μήνες και δεν είδαμε καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία … .Διπλάσιες οι τιμές στην Ελλάδα, διπλάσιοι οι μισθοί στη Βρετανία.
Πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια...προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί, όταν στην χώρα μας ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται περίπου στα 701 ευρώ, ενώ στη Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι κάτι γνωστό. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί.
Απο την ανάλυση των πινάκων της έρευνας του Ν. ΙΝΚΑ, που συσχετίζουν τιμές επώνυμων προϊόντων σουπερμάρκετ της Μ. Βρετανίας με αυτά που βρίσκουμε και στην Ελλάδα για τον μήνα Μάρτιο, προκύπτει πως, για την απόκτηση προϊόντων καθαριότητας, υγιεινής, βρεφικών ειδών και απορρυπαντικών, οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια από τους Βρετανούς. Η έρευνα ενισχύει τα συμπεράσματα παλαιότερων με χαρακτηριστική εκείνη του Economist Intelligence Unit (EIU), που είχε αποκαλύψει ότι το κόστος ζωής στην Αθήνα πλησιάζει το 90% του κόστους στην Νέα Υόρκη.Συγκεκριμένα το κόστος της κατηγορίας όλων των προϊόντων ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, όπως τα σαμπουάν, conditioner, αποσμητικά, αφροί ξυρίσματος κ.λ.π. οι Βρετανοί καταναλωτές πληρώνουν 288 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν 442 ευρώ. Επίσης, η μέση τιμή των απορρυπαντικών στην Ελλάδα είναι στα 22,5 ευρώ, ενώ στην Βρετανία διαμορφώνεται στα 16,52 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα αφροντούς γνωστής μάρκας στη Βρετανία κοστίζει 2,94 ευρώ και στην Ελλάδα, το ίδιο ακριβώς, στοιχίζει 5,50 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός από 1/9/2008 διαμορφώνεται στα περίπου 701 ευρώ, ενώ στην Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages