110 νέα έργα ύψους 170 εκ. ευρώ αλλάζουν την εικόνα... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

110 νέα έργα ύψους 170 εκ. ευρώ αλλάζουν την εικόνα...

Εκατόν δέκα νέα έργα συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ εντάχθηκαν μέσα στο 2011 στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ανάμεσα τους η ανακατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και η προμήθεια ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, το νέο Νοσοκομείο Αγρινίου και η εκ βάθρων αναβάθμιση του λιμανιού στο Κατάκολο Ηλείας καθώς και το πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων.
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» στην Πάτρα.
Μέσα στη χρονιά που φεύγει το ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα μπήκε σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς νέων εντάξεων και απορροφήσεων πόρων με βασικό στόχο «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ που προορίζεται για την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης. Για την ροή των νέων εντάξεων και την νευραλγική σημασία τους στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας μίλησε στη σύντομη τοποθέτηση του και ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετρόπουλος που έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη παρακολούθησης του Προγράμματος ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα, από τεχνικής σκοπιάς, ήταν και η ομιλία του Προϊστάμενου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μιχάλη Τζωρτζή με την οποία και ολοκληρώθηκε η ημερίδα.
Στο τέλος της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη κατά την οποία του προσκόμισε την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επέκταση στην περιοχή του δικτύου φυσικού αερίου. Στην συνάντηση παρόντες ήσαν και οι Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης και του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Ρόκος. «Η Δυτική Ελλάδα δεν πρόκειται έπ’ ουδενί να δεχθεί τον αποκλεισμό της από το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και προσκομίζουμε μια πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη που τεκμηριώνει την βιωσιμότητα της επέκτασης του φυσικού αερίου στην περιοχή», είπε ο κ. Κατσιφάρας στον κ. Μανιάτη.
«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 εισέρευσαν στη χώρα εξαιρετικά σημαντικοί κοινοτικοί πόροι που σε συνδυασμό με την εκάστοτε εθνική συμμετοχή επέτρεψαν τη δημιουργία μεγάλων δημόσιων έργων σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του για το ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πάντα το βασικό στόχο όλων αυτών των προγραμμάτων που ήταν και είναι η σύγκλιση της Ελλάδας προς τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ή σύγκλιση των φτωχότερων περιοχών και Περιφερειών της Ελλάδας προς τις πλουσιότερες. Για τον πρώτο στόχο είναι άλλοι αρμόδιοι για να μιλήσουν και πάντως δεν είναι της παρούσας στιγμής. Όμως ο δεύτερος στόχος, ο στόχος της εσωτερικής σύγκλισης, οφείλουμε να το πούμε ξεκάθαρα, δεν επιτεύχθηκε. Οι ανισότητες ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας παραμένουν μεγάλες και όλα αυτά τα προγράμματα αλλά και οι πόροι που διατέθηκαν δεν πέτυχαν να μειώσουν την απόσταση που χωρίζει, κυρίως, την Αθήνα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ουσιαστικά, το κύριο χαρακτηριστικό που είναι και το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή μια υπερτροφική και υδροκέφαλη Αθήνα και μια ισχνή περιφερειακή Ελλάδα, δεν αντιμετωπίστηκε, παρά τους υψηλούς οικονομικούς πόρους που εισέρευσαν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την παρατήρηση όχι μόνο για να κάνω κριτική στο παρελθόν και διαπιστώσεις αλλά για ένα ακόμα λόγο. Έχουμε μπροστά μας την πέμπτη Προγραμματική Περίοδο που στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή της πρέπει να κυριαρχήσει η ανάγκη της σύγκλισης των φτωχότερων Περιφερειών προς τις πλουσιότερες για να μην έχουμε δύο Ελλάδες, κατάσταση που κλείνει μέσα της σοβαρούς κινδύνους και απειλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages