Προ των ευθυνών του ο Δήμος Τριφυλίας για τα σκουπίδια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Προ των ευθυνών του ο Δήμος Τριφυλίας για τα σκουπίδια

ΣΤΟ Δ.Σ. Τριφυλίαs ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση που αφορά την διαχείριση απορριμμάτων όταν αρχικά ο Δήμαρχος μίλησε για διαχείριση με τον καλύτερο τρόπο χωρίς να αποφεύγουμε το πρόβλημα με πρόσφορη μέθοδο των δεματοποιητών ενώ ο εισηγητής Αντιδήμαρχος κ. Τσίγγανος προέβη σε επισκόπηση της κατάστασης και την λειτουργία ΧΑΔΑ στη περιοχή μας. Εξήγησε ότι ως 30/6/2012 πρέπει οι Δήμοι να προχωρήσουν σε οριστική λύση για την προσωρινή διαχείριση των χωματερών σε τοπικό επίπεδο μέχρι να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός της περιφέρειας Πελοποννήσου λέγοντας ότι χρόνια τώρα κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι ενώ πρόσθεσε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την μεθόδο του δεματοποιητή η οποία όμως είναι ενδεδειγμένη διότι είναι δωρεάν από τη Περιφέρεια. Η Καλαμάτα τόνισε ότι πληρώνει 3 εκ. Ευρώ το χρόνο με τη λύση κομποστοποίησης ενώ στη Πύλο λειτουργεί ήδη δεματοποιητής ενώ και η Μεσσήνη οδεύει στην ίδια κατεύθυνση, αναλύοντας την απόφαση των πρώην Δ.Σ. για διαχείριση δεματοποιητή στη Κυπαρισσία και απόθεση μπαλοποιημένων σκουπιδιών στη περιοχή Φιλιατρών σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Έθεσε 3 όρους όπως πρώτον η διαχείριση σκουπιδιών μας αφορά άμεσα να τα διαχειριστούμε μόνοι μας, δεύτυερο δεν επιδέχεται θέμα λαικισμού και τρίτον υλοποίηση τρόπου προσωρινής διαχείρισης με μικρό οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τους δημότες. Η πρόταση του ήταν να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή με εκπροσώπους των Δ.Ε. που θα καταλήξει σε επιλογή μεθόδου συνολικής διαχείρισης υποβάλλοντας πόρισμα για αυτό. Αναλύθηκε το κόστος ανά τόνο σε Δήμους που έχουν επιλέξει μέθοδο με μέσο όρο κόστους από 40-65 ευρώ. Τέθηκαν ερωτήματα για τη τεχνική διαχείριση του έργου ενώ ο Δήμαρχος μίλησε για τελική λύση με βάση τη μέθοδο των δεματοποιητών φέρνοντας παραδείγματα που μπορούν να δούν όλοι στη πράξη.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι η διαχείριση σκουπιδιών μας αφορά μιλώντας για την Ευρωπαική τεχνογνωσία στο θέμα όταν στη χώρα μας λαβάνονται αποφάσεις με βάση το επιχειρηματικό και όχι το συλλογικό συμφέρον, ενώ μίλησε για προσωρινή διαχείριση σε συνεργασία με άλλους Δήμους με κοινή μέθοδο οικονομικά συμφέρουσα ώστε να μειωθούν και οι αντιδράσεις των δημοτών συμφωνώντας να γίνει η διαπαραταξιακή επιτροπή ζητώντας επιτόπου επισκέψεις μαζί με κοινωνικούς φορείς σε χώρους δεματοποιητών με χώρους απόθεσης εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις των πρώην Δήμων μπορούν να τροποποιηθούν.
Ο κ. Κουκούμης που μειοψήφισε μίλησε για δημιουργια εκφοβισμού στο Δήμο με τετελεσμένες αποφάσεις των πρώην Δήμων διαφωνώντας με τον κ. Τσίγγανο στο θέμα της Ε.Ε. η οποία εκτιμά ότι δεν ενδιαφέρεται για το συλλογικό καλό αλλά για να υπηρετήσει το κεφάλαιο ενώ έθεσε ερωτήματα για την υλοποίηση του σχεδιασμού από τη κεντρική εξουσία η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει το μέλλον. Μίλησε για λάθος σε ότι αφορά το σχεδιασμό των πρώην Δήμων όταν υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, αναφερόμενος στην περιοχή Μώραινας Φιλαιτρών για την απόθεση των μπαλοποιημένων σκουπιδιών, καταλήγοντας ότι η υπόθεση σκουπίδια έχει μεγάλο κέρδος για το κεφάλαιο εις βάρος των δημοτών, προτείνοντας ενιαίο φορέα διαχείρισης σε κεντρικό επίπεδο, δημιουργία χώρων ανακύκλωσης, τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα και προώθηση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης όπως πλαστικά θερμοκοκηπίων.
Τελικά θα συσταθεί 7μελή επιτροπή με 4 συμβούλους πλειοψηφίας και 3 της μειοψηφίας με χρονικό όριο ως 30/1/2012 για να φέρει συγκροτημένη πρόταση στο Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages