ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΜΩΝ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΜΩΝ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εκτός από την "έκρηξη" της αντιπολίτευσης, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση των... άμεσα ενδιαφερομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιείται αυτή την ώρα συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ούτως ώστε να βρεθεί κοινή γραμμή αντίδρασης στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με την ΚΕΔΕ να καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων. "Θα μπορούσα να καλέσω μία αντιπροσωπεία στο γραφείο μου και να τελειώνουμε. Δεν ήρθα εδώ για να...."
Αυτό πρόλαβε μόνο να πει ο Δημήτρης Μάδρας πριν ακολουθήσει... το χάος στην αίθουσα, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ να φωνάζουν και να λένε μεταξύ άλλων: "Αυτή είναι η Δημοκρατία σας;". Όταν ο κ. Μάρδας.... κατάφερε να ακουστεί ξανά, ανέφερε πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες, δήλωση που προκάλασε νέες έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των δημάρχων, οι οποίοι ανέφεραν ότι "τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε".

Διευκρινίσεις και σφοδρή επίθεση!
Στην προσπάθειά του να... κατευνάσει τα πνεύματα, ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:
Οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Οποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως.
"Ερχόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα. Η έκτακτη ανάγκη μας αναγκάζει να μαζέψουμε τα χρήματα. Όλα αυτά που θα πάρουμε είναι 5 με 6 δισ. ευρώ. Μιλάμε γι' αυτά που θα πάρουμε. Τα δικά σας είναι 2,5 δισ. ευρώ. Αντιμετωπίσαμε έκτακτα γεγονότα της πρόσφατης περιόδου παιδιά μου. Αυτή είναι η απάντηση μου", πρόσθεσε ακόμη ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος επίσης τόνισε: "Δεν ξέρω αν υπονοείτε ότι είμαστε αναίσθητοι, αλλά κάνετε πάρα πολύ μεγάλο λάθος". Για να πάρει την απάντηση: "Όταν κάνετε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σαφώς και είστε αναίσθητοι". Ακόμη, η Ένωση προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης.

Μαζική αντίδραση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας πως πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.
Αύριο στην Βουλή
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" (Α41)».
Εν αναμονή... Μάρδα και στις Περιφέρειες
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συγκάλεσε για τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το περιεχόμενο της οποίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Επιπρόσθετα, το ΔΣ του Δήμου Αθηναίων καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάχθηκε για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.  Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι πως στην ΕΝΠΕ περιμένουν την άφιξη του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος αποχώρησε από την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Στην συνέχεια, οι αντιπρόσωποι της ΕΝΠΕ θα μεταβούν στην ΚΕΔΕ για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν στην συνέχεια!  Σημειώνουμε πως στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μπαλασόπουλος, εκπροσωπώντας την ΠΟΕ - ΟΤΑ, απείλησε με κινητοποιήσεις.  Απουσιάζουν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφεριάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο Περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages