Τι φοβούνται οι περισσότεροι Έλληνες για το 2016 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τι φοβούνται οι περισσότεροι Έλληνες για το 2016

Αριθμοί που τρομάζουν. Η τελευταία μεγάλη πανελλαδική έρευνα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Μεγάλη ανησυχία για το οικονομικό μέλλον της χώρας
Με τα μελανότερα γράμματα καταγράφεται η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία σήμερα σύμφωνα με την μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε συνεργασία με την Marc σε δείγμα 1000 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Το news247 παρουσιάζει σήμερα τα πιο τρανταχτά ευρήματα της έρευνας:
70,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει.
94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.
2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης (στοιχεία που συγκροτούν το δείκτη κοινωνικής αποστέρησης της ΕΛΣΤΑΤ
33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 11,7% λαμβάνει επίδομα ανεργίας (συνολικά 128,000 άτομα, στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από τον ΟΑΕΔ). Περισσότεροι από 1 εκ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ το δίχτυ κοινωνικής προστασίας παραμένει εξαιρετικά ασθενές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχεδόν 4 στους 5 ανέργους (79,2% από 74,7% το 2014) βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας29,2% των νοικοκυριών θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ειδικότερα, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).
122,700 νοικοκυριά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους. Συνολικά, η αξία των πιθανών επισφαλειών ανέρχεται για το τραπεζικό σύστημα στα 18 δις.
1 στα 4 νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους
10.000 ευρώ ήταν το ανώτερο εισόδημα για το 36,3% των νοικοκυριών ενώ ένα 36,1% παρουσίασε ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 18.000 ευρώ.1 στα 5 νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4 των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων.
12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.
29.2% των νοικοκυριών θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στιε φορολογικές υποχρεώσεις , ενώ ειδικότερα  το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).
400.000 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
3% των ελληνικών νοικοκυριών (ήτοι 120.000) προμηθεύονται τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία ή μέσω κάρτας σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages