ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 ΤΗΝ ομόθυμη και ομόφωνη απόφαση να αποκτήσουν κοινό βηματισμό οι Δήμοι του Κυπαρισσιακού κόλπου με κοινό όραμα το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής βασιζόμενοι στην δημιουργία Περιφερειακού πάρκου για την προστασία της περιοχής, αλλά και την δημιουργία Δικτύου Πόλεων με συστατικά την τουριστική, οικονομική, πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι 6 Δήμοι από Μεσσηνία- Ηλεία σε συνεδρίαση που διεξήχθη στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος, στο κτιριακό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.
Σε δηλώσεις του για την ιστορική συνεδρίαση ο Δήμαρχος Τριφυλίας Τάκης Κατσίβελας τόνισε ότι οι κοινωνίες των πολιτών συνήλθαν σε μια από κοινού συνεδρίαση με βάση την αρμονική ανάπτυξη τους σε μια χώρα που την κατατρέχουν οι οικονομικές δυσκολίες με τα προβλήματα. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε με βάση συννενόησης με δίκτυο πόλεων με κοινό μέλλον όπου θα συνδιαμορφώσουμε, θα συνδιεκδικήσουμε με ορατό αποτέλεσμα την βιώσιμη ανάπτυξη μας. Κοινή αίσθηση όλων είναι το γεγονός ότι ο άξονας του Ιονίου με το Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία έχει πολλές δυνατότητες δεν έχει προσεχθεί ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην ιστορική συνεδρίαση της μυθικής Ομηρικής πόλης, της Κυπαρισσίας, λέγοντας ότι αυτά που μας ενώνουν ως Δήμοι είναι κοινά ανέφερε ότι από την αρχαιότητα αυτές οι κοινωνίες έζησαν μαζί, επομένως μιλάμε για όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν όπως η Νέδα, Καιάφα, Ολυμπία, τον Κακκόβατο πιστοποιεί ότι αυτή η κοινωνία συνεργάζεται και ενώνει την τύχη της όπως συνέβαινε στο παρελθόν.'
Το σχέδιο για τον κοινό βηματισμό των Δήμων στο Κυπαρισσιακό κόλπο διάβασε ο Αντιδήμαρχος κ. Τάκης Τσίγγανος ενώ το σχέδιο του Δικτύου Δήμων που ιδρύεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Γιάννης Καλκαβούρας ο οποίος μάλιστα ήταν Πρόεδρος της ιστορικής συνεδρίασης.
ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΕΙΠΕ Ο ΛΙΑΤΣΗΣ
Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής τόνισε ότι ήταν η αφετηρία μιας ιστορικής πορείας των Δήμων που έχουν σχέση με τον Κυπαρισσιακό κόλπο στη πλευρά του Ιονίου, μπορεί να φαντάζει μακρινό αλλά στην Κυπαρισσία που αποτελεί ξεχωριστή περιοχή έγινε η αρχή που χωρά με ένα κοινό μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μίλησε για ουσιαστική ομογενοποίηση σε κοινά ζητήματα αλλά και προβλήματα, με σκοπό να ωφεληθεί ο κόσμος που κατοικεί σε αυτή την ευλογημένη περιοχή, ενώ τάχθηκε υπερ της δημιουργίας περιφερειακού πάρκου στην περιοχή ενθαρρύνοντας αυτή την πρωτοβουλία. Ο ίδιος πάντως μίλησε με ζεστά λόγια για ενότητα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης με την περιοχή να είναι αδικημένη με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προσφέροντας δράσεις υψηλού τουριστικού περιεχομένου.
Για τους κοινούς δεσμούς της περιοχής με την Ολυμπία έκανε λόγο με την κοινή διαδρομή των λαών μίλησε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς συμπληρώνοντας ότι οι οδικοί άξονες που πρέπει να τελειοποιηθούν μας ενώνουν κάνοντας λόγο για την Ολυμπία οδό, μιλώντας για συνδυασμό προνομίων που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο. Επισήμανε ότι η Ηλεία είναι σχεδόν τελευταία σε ότι αφορά την ανάπτυξη εμφανίζοντας προβληματισμένος ώστε να αναδειχθούν οι δυνάμεις που θα αναδείξουν το μέλλον του τόπου. Για το Κυπαρισσιακό κόλπο εξήγησε ότι οι κοινωνίες με θεσμούς μπορούν να παρέμβουν καταλυτικά με προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρωπογενούς δραστηριότητας.
ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ -ΤΣΑΚΩΝΑ
Για τα πλεονεκτήματα της περιοχής έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Κρεστένων-Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος υπογραμμίζοντας ότι το παραλιακό μέτωπο μπορεί να αποτελέσει το μέγιστο ατού για ανάπτυξη με τους όμορους Δήμους που μπορούν να δώσουν ώθηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι η περιοχή πορεύεται με άλλους όρους. Επίσης επισήμανε ότι οι οδικοί άξονες με Ολυμπία οδό, το Τσακώνα -Καλονερό πρέπει να τελειώνουν σε αυτό το κομμάτι λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει νομικό οπλοστάσιο για την προστασία της περιοχής, αλλά τόνισε ότι δεν δέχεται τις ανεδαφικές αποφάσεις ότι κατασκευάστηκαν οδικά δίκτυα πάνω στην άμμο. 
Ο Αντιπερριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς μίλησε για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του τόπου μας μέσα από την κοινή συνισταμένη αειφόρου προοπτικής που έχει αναδείξει η περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας ότι ο Κυπαρισσιακός κόλπος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για όλο το Μοριά καθώς η περιφερειακή αρχή θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά σε όλη την περιοχή με στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς. Αποκάλυψε επίσης ότι μέσα από το τουρισμό και το πρωτογενή τομέα μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων, επιμένοντας ότι η λέξη Ανάπτυξη αποτελεί μείγμα συλλογικής δουλειάς και σε καμία περίπτωση όταν ακούγονται επιχειρηματικές παρεμβάσεις να προβαίνουμε σε περιβαλλοντικό φασισμό. Επομένως χρειάζεται να διατρανωθεί η άποψη για κοινή πορεία με τη Πελοπόννησο είναι μια και ενιαία όπως έχει πει η περιφέρεια από το 2010, ενώ μίλησε για συνεργασία με Ηλεία και Αχαία μέσω φορέων για ανάδειξη του Μοριά σχεδιάζοντας μαζί το αύριο αυτού του τόπου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κας Αλειφέρη.
ΗΧΗΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Παρεμβάσεις έγιναν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Δήμου Ζαχάρως από τον κ. Λαμπρόπουλο,, τον πρώτο Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, από τον εκπρόσωπο Καλονεριτών κ. Δημήτρη Παπακωνσταντόπουλο που πρώτος αποκάλυψε ότι η θαλάσσια χελώνα υπάγεται στην κατηγορία μειωμένου ενδιαφέροντος, από την αντιπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας οι κ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Σαράντος Κουκούμης, εκπρόσωποι των παρατάξεων αντιπολίτευσης από τους Δήμους της Ηλείας, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Τριφυλίας Παν. Πολίτης με προβληματισμούς, ο εκπρόσωπος επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας. Τέλος παρών ήταν ο ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Δημήτρης Κουτσούλης, πρόεδροι συλλόγων όπως τον Εμπορικό σύλλογο Κυπαρισσίας κ. Αβδάλας, του ΜΕΣΚ. κα Τουρκολιά, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας Δημ. Δράκος, του Γυμνασίου κ. Θεοδωρόπουλος και πλήθος επισήμων, πολιτών και φορέων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages