Τρακτέρ και αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τρακτέρ και αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή πρεμιέρα των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνοδεύτηκε με μια δυναμική πολιορκία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έμεινε «όμηρος» αγροτών και κτηνοτρόφων όλη τη μέρα στο κτίριο της Νομαρχίας στην Κομοτηνή.
Η ιδιότυπη ομηρεία έληξε μετά τις 10 το βράδυ με την αποχώρηση των αγροτών και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών
Συνεργάτες του υπουργού διέρρεαν ότι ο κ. Αποστόλου είχε φύγει από το κτίριο από τις 6 το απόγευμα και ότι είχε αναχωρήσει για την Αθήνα, όμως οι πληροφορίες τον έφεραν να βρίσκεται μέχρι αργά μέσα στο κτίριο το οποίο πολιορκούσαν εκατοντάδες αγρότες.
Πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε έναν κλοιό περίπου 6.000 τρακτέρ από τον Εβρο μέχρι την Πύλο Μεσσηνίας και από τη Ρόδο και την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι οι δρόμοι θα έμεναν ανοιχτοί, οι αγρότες έστησαν μπλόκο και έκλεισαν από χθες το μεσημέρι την Εγνατία Οδό στο ύψος των Νέων Κερδυλλίων Σερρών με παράλληλους συμβολικούς αποκλεισμούς στον Προμαχώνα Σερρών, στην είσοδο του Κιλκίς, στον κόμβο Νησελίου Ημαθίας. Για αρκετές ώρες κλειστή έμεινε η κοιλάδα των Τεμπών και η Αστυνομία εξέτρεπε την κυκλοφορία, μέχρι να φτάσει το κονβόι των αγροτών.
Στην Κομοτηνή έγιναν σοβαρά επεισόδια νωρίς το πρωί, όταν αγρότες και κτηνοτρόφοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο κτίριο της νομαρχίας, όπου είχε φτάσει ήδη από τις 9 το πρωί ο υπουργός. Πάνω από 800 -σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ίδιοι ανεβάζουν τον αριθμό στις 2.000- αγρότες και κτηνοτρόφοι, γύρω στις 11 το πρωί, συνεπλάκησαν με την Αστυνομία και το κέντρο της πόλης «πνίγηκε» στα χημικά.
Εκρηξη στο αγροτικό μέτωπο
Οι αγρότες έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, πέταξαν καπνογόνα και αβγά και έγιναν μάχες σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χημικά, δακρυγόνα και καπνογόνα. «Δεν είναι στην κουλτούρα μας ούτε η βία, ούτε τα ΜΑΤ», δήλωσε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε τους αγρότες να ανέβουν σε ομάδες στο κτίριο και να τον συναντήσουν.
Μέχρι αργά το απόγευμα ο υπουργός δεχόταν αντιπροσωπείες αγροτών, προς τους οποίους είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περίμεναν την έξοδο του υπουργού, ανάβοντας φωτιές με λάστιχα αυτοκινήτων έξω από το κτίριο και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.
Το φορολογικό
Σε δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε με αγρότες και εκπροσώπους φορέων, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή, «συνεπώς το φορολογικό είναι θέμα που θα απασχολήσει τους αγρότες από το 2017 και μετά», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000€.
Για το Ασφαλιστικό είπε ότι «ο ΟΓΑ είναι στον αέρα» και το 85% των ποσών που καταβάλλονται για αγροτικές συντάξεις, πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι ειδικά για τους αγρότες επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages