ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα θεωρεί ότι τα προσόντα και οι ικανότητες πουδιαθέτει ανταποκρίνονται σε υψηλότερη θέση από αυτήν που κατέχει σήμερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, με τίτλο «Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα», που παρουσίασε η Adecco Ελλάδας, μέλος του ομίλου Adecco, της μεγαλύτερης εταιρείας, παγκοσμίως, στον τομέα της παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία (74%) των Ελλήνων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς εργασίας στη χώρα μας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Το 18% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, καθώς και το 16% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι 28% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες 27%. Μπορεί η πλειοψηφία να επιδιώκει να βρει εργασία εντός Ελλάδας, σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι 1 στους 10 ερωτώμενους που αναζητούν εργασία, έχει στρέψει τις προσπάθειές του στο εξωτερικό.
Επιπλέον, 1 στους 3 δηλώνει πως η αδυναμία εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα είναι ο βασικότερος λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, ενώ, επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν η δυνατότητα διαπραγμάτευσης καλύτερου πακέτου αποδοχών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης που προσφέρονται στις χώρες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 54% των εργαζομένων έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ανάμεσα στις γυναίκες, τις μικρότερες ηλικίες και τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων που βρέθηκαν εκτός αγοράς (1 στους 5) δηλώνουν ότι χρειάστηκαν περισσότερο από 11 μήνες, για να βρουν ξανά εργασία, ενώ οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας από 30 έως 39 ετών και οι κάτοικοι επαρχίας, καθυστερούν περισσότερο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ανάμεσα στους ερωτώμενους, που, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, ήταν εκτός αγοράς, η «αποχή» από την απασχόληση διαρκεί περισσότερο: Το 42% δηλώνει ότι είναι άνεργο περισσότερο από δύο χρόνια και ένα 23% ότι έχει κλείσει ήδη 1-2 χρόνια από τότε που έχασε την εργασία του. Αξιολογώντας τα προσόντα τους, 1 στους 2 εργαζόμενους θεωρεί ότι οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες, που διαθέτει, ανταποκρίνονται σε υψηλότερη θέση από αυτήν που κατέχει σήμερα.
Αντίστοιχη αναλογία ανέργων δήλωσε ότι διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, για να διεκδικήσει υψηλότερη θέση από αυτήν που είχε, πριν χάσει την εργασία του. Παρά ταύτα, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι 1 στους 4 ερωτώμενους πιστεύει ότι χρειάζεται εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων του, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός/η στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages