Επιβαρύνουν το περιβάλλον και… βλάπτουν σοβαρά την υγεία τα πυρηνελαιουργεία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Επιβαρύνουν το περιβάλλον και… βλάπτουν σοβαρά την υγεία τα πυρηνελαιουργεία

ΓΡΑΦΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στον… αέρα φαίνεται να είναι μια ακόμη ελαιοκομική περίοδος όσον αφορά στην αποδεδειγμένα πλέον αρνητική, περιβαλλοντική και όχι μόνο, επιβάρυνση από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργέιων που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Για μια ακόμη χρονιά, δεν θα ληφθούν μέτρα, καθώς αυτά, θα προταθούν μετά τη διαβούλευση που θα κρατήσει ένα μήνα, με μια ακόμη σεζόν να τελειώνει χωρίς ουσιαστική λύση. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι συστάσεις στους ιδιοκτήτες για κινήσεις αναβάθμισης, για την… υλοποίηση των οποίων θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι. Χθες για αρκετές ώρες, στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαχών Ντίνας Νικολάκου, Περικλή Μαντά και Ελένης Αλειφέρη, εκπροσώπων του υπουργείου, της ΕΤΒΑ, των δήμων, πλην αυτού της Καλαμάτας, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» παρουσίασαν και συζήτησαν επ’ αυτών, τα στοιχεία της μελέτης για την αντιμετώπιση της όχλησης που δημιουργείται από τον κύκλο λειτουργίας ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία.
Η μελέτη μαζί με τις μετρήσεις που έγιναν προκάλεσε αίσθηση, καθώς με τον χειρότερο τρόπο, με μετάφραση σε αριθμούς και γεγονότα, επιβεβαιώθηκαν οι χρόνιοι προβληματισμοί κατοίκων και φορέων. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Βασιλάκο, διαπιστώθηκε ότι το περιβάλλον επιβαρύνεται ιδιαίτερα από αυτήν τη λειτουργία, για την οποία άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των αρχών, οι οποίες επί χρόνια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έδιναν άδειες ανεξέλεγκτα και δεν είχαν σχεδιασμό». Όπως κατέγραψαν οι μετρήσεις που υλοποιήθηκαν από σε Μελιγαλά, Σκάλα και Μεσσήνη από τις 6 Νοεμβρίου 2015 έως και την 1η Απριλίου 2016, περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και δεν λειτουργούσαν, τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, αφού οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Αρχικά μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια, αυτά που εισπνέουμε στην ατμόσφαιρα και προκαλούν σοβαρές ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό, το διοξείδιο του θείου και τις οργανικές ενώσεις που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργού τις οσμές. «Στα αιωρούμενα σωματίδια οι μέσες τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες το χειμώνα, οπότε και λειτουργούσαν τα εργοστάσια» , ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος επεσήμανε πως η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Σκάλα και στο Μελιγαλά, η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή. Και στις τρεις περιοχές επίσης, διαπιστώθηκε παρουσία του καρκινογόνου αρωματικού υδρογονάνθρακα βενζοπυρένιο.
  ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Οι ανωτέρω υπερβάσεις και στις δύο περιπτώσεις όπου ενδεικτικά έγιναν μετρήσεις, θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένες και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παρακείμενης περιοχής. «Πιθανότερη αιτία των παραπάνω υπερβάσεων αποτελεί η μη λειτουργία ή δυσλειτουργία ή ο ανεπαρκής σχεδιασμός των αντιρρυπαντικών συστημάτων των εργοστασίων (κυκλωνικά συστήματα)», επισημαίνεται στο πεδίο των συμπερασμάτων της μελέτης του «Δημόκριτου», ενώ ιδιαίτερα υψηλές κατεγράφησαν να είναι και οι τιμές υγρασίας που εκλύονται από τα καμιναέρια των εργοστασίων.
 «Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων παρουσιάζονται υψηλότερες τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή και στους τρεις σταθμούς, ενώ το χειμώνα ανιχνεύθηκαν επίσης, ισο-οκτάνιο, ενδεκάνιο, δωδεκάνιο και τριδεκάνιο τα οποία έχουν προέλευση και οσμή πετρελαιοειδών σε υψηλές συγκεντρώσεις και άλλων επικίνδυνων στοιχείων», εξήγησε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος παρατήρησες πως ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι τιμές των οσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages