Με… άρωμα Πελοποννήσου από τους Financial Times η φτώχεια μας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Με… άρωμα Πελοποννήσου από τους Financial Times η φτώχεια μας

Ως «ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και οι πολίτες της, με άρθρο του, το περιοδικό των Finacial Times. Μάλιστα, όπως περισσότερο από εύστοχα επισημαίνεται «αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα». Η δραματική αυτή κατάσταση μάλιστα, περιγράφεται ανάγλυφα από την πένα που του Χένρι Φόι, ο οποίος διαπίστωσε με τα μάτια του πως έχουν τα πράγματα, ξεκινώντας το οδοιπορικό του στη χώρα μας, από την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φόι ταξίδεψε στην Ηλεία και το χωριό Εφύρα, όπου ο δήμαρχος Άγγελος Πετρόπουλος του ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια», με τον δημοσιογράφο να παρατηρεί ότι αυτή είναι μια έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής. Στο άρθρο μάλιστα, χρησιμοποιούνται στοιχεία και αριθμοί. Σύμφωνα με αυτά, η χώρα χρωστάει περίπου 320 δισ. ευρώ, η ανεργία βρίσκεται στο 23% και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται χωρίς δουλειά, πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση, ενώ το 2015 το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2%. Αν και η χώρα, όπως γράφει, παρουσιάζεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, εντούτοις η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί. Αφού στη συνέχεια ψέγει τους αξιωματούχους της ΕΕ που πανηγυρίζουν για τα σημάδια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί ότι την ίδια ώρα η ένταση ανάμεσα στους «παραπλανηθέντες ψηφοφόρους» αυξάνεται, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική ελεύθερη πτώση, μπλεγμένος ανάμεσα στις υποσχέσεις κατά της λιτότητας που έκανε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και την ψυχρή πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Εκτενής αναφορά φυσικά, γίνεται στα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Ο Χένρι Φόι αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών ή στην κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθειας, που αυξάνονται.
Ειδική μνεία, κάνει στην επιβολή νέων φόρων και την περικοπή των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι η ζωή στην ελληνική ύπαιθρο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς ακόμα και μια μικρή περικοπή είναι αρκετή να βάλει τέλος στις κοινωνικές υπηρεσίες ενός χωριού όπως αυτό της γειτονικής μας Ηλείας. «Και η πίεση αυξάνεται. Οι συντάξεις το 2016 μειώθηκαν κατά έως και 40% ενώ φέτος θα υπάρξουν νέοι φόροι σε αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, καφέ και μπίρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ καθώς και μια μείωση 5,7 δισ. ευρώ σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις.
Είναι μια επιστροφή στην πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας που για δεκαετίες είχαν χαλαρούς φόρους και γενναιόδωρα κοινωνικά επιδόματα», επισημαίνει ο δημοσιογράφος, ενώ στην κατάσταση που επικρατεί στην επαρχεία αναφέρεται και ο δήμαρχος στα Ροβιάτα. «Έχουμε πιάσει πάτο. Δεν έχουμε λεφτά, οπότε δεν ζούμε. Όλοι όσοι ζουν εδώ ονειρεύονται τη στιγμή που θα φύγουν. Ο πατέρας μου είχε εννέα παιδιά και εγώ ένα. Εδώ για κάθε 15 θανάτους υπάρχει μόνο μια γέννηση. Στο τέλος δεν θα υπάρχει κανείς εδώ, ούτε και χωριό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages