ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Π.Ο.Π. ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το ΥπΑΑΤ δεν λύνει το πρόβλημα, στα δικαστήρια θα καταφύγουν οι Μεσσήνιοι, τους οποίους στηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου Το ΥπΑΑΤ έγραψε στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών και ταυτόχρονα στον ευρωπαϊκό κατάλογο FOREMATIS, του όρου «Καλαμάτα» ως συνωνύμου της ποικιλίας Καλαμών, με το πρόσχημα ότι το είχαν κάνει και η Κύπρος και η Ιταλία. Όμως στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση αυτή με νέα Υπουργική απόφαση, η οποία όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού ο υπουργός κ. Αποστόλου δεν ζήτησε τη διαγραφή του συνωνύμου από τον εν λόγω ευρωπαϊκό κατάλογο.
Αυτά αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλία Στρατηγάκου. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές ο κ. Αθανάσιος Μαυρούλης, πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
 «Η Κύπρος σεβάστηκε τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και προχώρησε στην διαγραφή του όρου «Καλαμάτα» μετά από την επιστολή που απέστειλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση της Κύπρου δίνει δίκαιο στους Μεσσήνιους ότι η χρήση της ονομασίας παραπλανά τον καταναλωτή». «Αφήνοντας τον όρο Καλαμάτα στον ευρωπαϊκό κατάλογο ουσιαστικά το ΥπΑΑΤ γνωρίζει ότι ο όρος αυτός αν χρησιμοποιηθεί από παραγωγούς συμβατικού προϊόντος παραπλανάει τον καταναλωτή και εκμεταλλεύεται την φήμη του προϊόντος ΠΟΠ, αλλά νίπτει τας χείρας του και περνάει την καυτή πατάτα στα χέρια των Μεσσηνιακών φορέων, υποχρεώνοντας τους να καταφύγουν στα δικαστήρια εναντίον όσων εταιρειών χρησιμοποιούν την ονομασία Καλαμάτα. Δηλαδή αντί οι πολιτικοί να λύνουν τα προβλήματα δημιουργούν νέα, τα αφήνουν κρεμαστάρια και αναθέτουν στην δικαιοσύνη να τα λύσει», επισημαίνει.
 Και προσθέτει: «Η καταγραφή μιας ονομασίας σε ένα κατάλογο ποικιλιών σύμφωνα με τον Κανονισμό 637/2009 δεν μπορεί να καταχωρηθεί αν η χρήση της μπορεί να εκμεταλλευτεί την φήμη ενός προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ. Κανείς δεν εμποδίζει την χρήση «Αητονυχολιά» ή «Τσιγκέλι» που προϋπήρχαν στον κατάλογο. Δεν το κάνουν γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν την ονομασία της ΠΟΠ. Και είναι αμφίβολο αν δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα και η χρήση των Καλαμών ή Καλαματιανή. Καιρός να σοβαρευτούμε!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages