Περίπου 2.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – ζουν κάτω από απαγορεύσεις ή σε καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού. Αυτό είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ψυχολογικό πείραμα που έγινε ποτέ.
Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, η Γαλλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που υιοθέτησαν μια επαναστατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των φυσικών καταστροφών. Εκτός από τα υπαίθρια νοσοκομεία ή την ιεράρχηση των ιατρικών προτεραιοτήτων, η γαλλική απάντηση συμπεριέλαβε και μια μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης.
Εκεί, τα θύματα αλλά και οι μάρτυρες που δεν είχαν υποστεί σωματικές βλάβες, μπορούσαν να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη αλλά και να ελεγχθούν για συμπτώματα που θα απαιτούσαν περαιτέρω μετατραυματική θεραπεία.
Σε τέτοιες περιστάσεις, ο ΠΟΥ πορτείνει πρωτόκολλα όπως το R-TEP (Πρωτόκολλο για Πρόσφατα Τραυματικά επεισόδια) και το G-TEP (Πρωτόκολλο για την Αντιμετώπιση Τραυματικών Επεισοδίων σε Ομάδες).
Από τότε που η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο 20 χρόνια πριν, η διεθνής ανταπόκριση στις καταστροφές περιλαμβάνει όλο και πιο συχνά αυτή τη διττή στρατηγική: Μία για εκείνους που υπέστησαν ορατές πληγές και μία για τα αόρατα, ψυχολογικά τραύματα.
Στα τέλη του Φεβρουαρίου ακριβώς πριν οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν σε διάφορες μορφές απαγορεύσεων, το περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια ανασκόπηση 24 μελετών που τεκμηριώνουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο της καραντίνας (τον “περιορισμό της μετακίνησης ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια”) στον πληθυσμό.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ψυχολογικού στρες και διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής διάθεσης, της αϋπνίας, του άγχους, του θυμού, της ευερεθιστότητας, της συναισθηματικής εξάντλησης, της κατάθλιψης και του μετατραυματικού στρες. Η χαμηλή διάθεση και ευερεθιστότητα ξεχωρίζουν ως οι πιο συχνές επιπτώσεις από την καραντίνα, σημειώνει η μελέτη.
Στην Κίνα, αυτές οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έχουν ήδη αναφερθεί στις πρώτες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την απομόνωση.
Στις περιπτώσεις που οι γονείς βρίσκονταν σε καραντίνα με τα παιδιά τους, το τίμημα για την ψυχική υγεία ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Σε μια μελέτη, τουλάχιστον το 28% των γονέων σε καραντίνα διαγνώστηκαν με «διαταραχή ψυχικής υγείας”.
Μεταξύ του νοσοκομειακού προσωπικού που βρέθηκε σε καραντίνα, σχεδόν το 10% ανέφερε “υψηλά συμπτώματα κατάθλιψης” έως και τρία χρόνια μετά την λήξη της απομόνωσή τους. Μια άλλη μελέτη αναφέρει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της καραντίνας λόγω του SARS μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά αφορούσαν κατάχρηση αλκοόλ, αναζήτηση αυτοθεραπείας και επίδειξη για πολύ καιρό μιας συμπεριφοράς “αποφυγής” του κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι χρόνια μετά την τοποθέτησή τους σε καραντίνα, ορισμένοι νοσοκομειακοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αποφεύγουν να βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ασθενείς τους.
Σάββατο 18 Απριλίου 2020
Το lockdown αποτελεί το μεγαλύτερο ψυχολογικό πείραμα στον κόσμο και θα έχει τίμημα
Tags
# κύριο θέμα
Share This
About Freegr network
κύριο θέμα
Ετικέτες
κύριο θέμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου