Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου της ποιήτριας Χρύσας Νικολάκη με τίτλο Θαύματα κι αερικά - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου της ποιήτριας Χρύσας Νικολάκη με τίτλο Θαύματα κι αερικά

Γράφει ο Θεολόγος Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος 

Αγαπητοί αναγνώστες, χαίρετε! Το τιμώμενο πρόσωπο του παρόντος άρθρου είναι μια σπουδαία συγγραφέας που μαγεύει με την ποίηση της, καθόσον μέσα από την πένα της πηγάζουν και συνυπάρχουν αρμονικά ορισμένα στοιχεία, όπως είναι παραδείγματος χάριν το βαθύ νόημα, η γλαφυρότητα, η αγάπη, η φύση, το θρηκευτικό στοιχείο  και ο ρομαντισμός.
Ο λόγος για την κυρία Χρύσα Νικολάκη. Γεννημένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μιας σχολής που αγάπησε και προόδευσε σ΄αυτήν. Ωστόσο, η μεγάλη της αγάπη για την Λογοτεχνία ήταν και ο λόγος που την ώθησε να την σπουδάσει, δεδομένου πως είναι αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τη Χρύσα την έχω συναντήσει από κοντά δύο φορές, είχα την τιμή να τη γνωρίσω στις 20 Ιανουαρίου του 2018, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της εκλεκτής μου φίλης Εύης Καφούρου, με τίτλο Όσα δεν είπαμε, στο βιβλιοπωλείο ο Σπόρος.
Η δεύτερη συνάντηση μας έγινε στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο, ο Τελευταίος Ασπασμός του φίλου μου Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου, ενός δραστήριου ποιητή με πολλές ασχολίες και ταλέντα. Κι όμως οι δύο φορές που τη γνώρισα, τα όσα μου έχει πει αλλά και η ανάγνωση των έργων της, με έκαναν να συμπεράνω πως είναι μια γυναίκα πολύ δραστήρια και πάρα πολύ καλλιεργημένη, ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται. Να σημειώσω πως κατέχει επίσης και μεταφραστικό δίπλωμα (Βρετανικό Συμβούλιο). Με συγχωρείτε που επιμένω στους τίτλους της, αλλά είναι απαραίτητο να επιμείνω, αφού οι τίτλοι και οι διακρίσεις είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, της αόκνου προσπάθειας και της μελέτης, χαρακτηριστικά στοιχεία που η Χρύσα Νικολάκη έχει, όπως επίσης έχει και μια πορεία με πολλές διακρίσεις. Ας σκεφτούμε πως είναι μια γυναίκα νέα σε ηλικία που γράφει ποίηση από τα εφηβικά της χρόνια και που στην ηλικία που βρίσκεται τώρα την γνωρίζουμε όσοι ως: Θεολόγο, ποιήτρια, κριτικό λογοτεχνίας, αρθρογράφο και μεταφράστρια. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μελέτης όπως είπα προηγουμένως. 
Έχει γράψει συνολικά τρία βιβλία, τα οποία κατά σειρά είναι: Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Θαλασσινή κερκόπορτα, από τις εκδόσεις Όστρια εν έτει 2017, ένα παραμύθι που έλαβε σπουδαίες κριτικές με τίτλο Το αγόρι και ο δράκος, από τις εκδόσεις Άπαρσις, εν έτει 2019 το οποίο μεταδόθηκε στην ΕΡΤ (Φωνή της Ελλάδας) και το συγκλονιστικό κατά την ταπεινή μου άποψη βιβλίο της, με τίτλο θαύματα κι αερικά, των εκδόσεων Δρόμων, δημοσιευθέν εν έτει 2020 και για το οποίο θα γίνει λόγος παρακάτω. Πρόκειται για μια πλούσια ποιητική συλλογή με βαθιά νοήματα. Άξιο λόγου είναι και το γεγονός πως προκρίθηκε στους 33ους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης (Ιούνιος 2018) με το ποίημα της "Υπέρ αδυνάτου" και έλαβε τιμητική συμμετοχή. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές ποιημάτων και διηγημάτων. Αρθρογραφεί ως κριτικός λογοτεχνίας για ηλεκτρονικά περιοδικά (Maxmag, Tovivlio.net, Θεματοφύκαλες Λόγω Τεχνών) ενώ προσυπογράφει ως κριτικός σε βιβλία. Γενικότερα, είναι ένας άνθρωπος που νοιάζεται τους ομότεχνους της, τους βοηθά και τους αναδεικνύει, παρούσα σε παρουσιάσεις βιβλίων προλογίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα βιβλία των ομότεχνων της με μια αγάπη άδολη και κυρίως ειλικρινή. Η Χρύσα Νικολάκη είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. 


Έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά έργα, όπως :
(2019)
20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές, Δρόμων [ανθολόγηση, κείμενα]
(2018)
(2018)
Χρώματα ψυχής, Όστρια Βιβλίο


Όσον αφορά στο νέο της βιβλίο που έχει τον τίτλο Θαύματα κι αερικά, αξίζει να ειπωθούν τα εξής:
Κατά πρώτον έχει ένα πανέμορφο εξώφυλλο το οποίο και φιλοτέχνησε η ζωγράφος Αργυρώ Αγγελίνα, στη συνέχεια ακολουθεί το πλούσιο βιογραφικό της συγγραφέως Χρύσας Νικολάκη και η εισαγωγή την οποία επιμελήθηκε ο σπουδαίος Μανώλης Αλυγιζάκης, ένας μεγάλος συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής.
Είναι ένα πλούσιο πόνημα, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας,  καθώς αποτελείται από 53 ποιήματα, καθένα εκ των οποίων έχει το δικό του νόημα και προκαλεί στους αναγνώστες του, τα ανάλογα συναισθήματα. Όλα τους, είναι ποιήματα με σπουδαία Λογοτεχνικά χρώματα, με παρομοιώσεις, μεταφορές, με αντιθέσεις, με προσωποποιήσεις των στοιχείων της φύσης τα οποία αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, με εικόνες από το θρησκευτικό περιβάλλον, αποτέλεσμα των σπουδών της ποιήτριας στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με παραλληλισμούς, γλαφυρά σημεία και με έναν λυρισμό που συγκινεί και γεμίζει έντονα συναισθήματα τους αναγνώστες. Η Μυθολογία της αρχαίας Ελλάδος κάνει αισθητή την παρουσία του σε αρκετά από τα ποιήματα της, όπως επίσης η Αγάπη, ο Έρωτας και ο Θάνατος είναι στοιχεία που κυριαρχούν μέσα στο έργο της και στα οποία καθώς φαίνεται η ποιήτρια δίνει πολύ μεγάλη έμφαση, ίσως λόγω της καταλυτικής επίδρασης που έχουν στη φύση και στον άνθρωπο. Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα για το σπουδαίο αυτό βιβλίο, όμως προσπαθώ να είμαι όσο πιο περιεκτικός γίνεται, με σκοπό αφενός με να μην κουράσω τους αναγνώστες κι αφετέρου να μην καταχραστώ την τιμή που μου δίνεται κάθε φορά που γράφω κάτι και το οποίο προορίζεται προς δημοσίευση. Συνοψίζοντας, το βιβλίο της ποιήτριας Χρύσας Νικολάκη με τίτλο Θαύματα κι αερικά, είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα ωραιότερα βιβλία που κυκλοφορούν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα προηγούμενα βιβλία της είναι υποδεέστερα, ίσα ίσα είναι πάρα πολύ σπουδαία όλα, ωστόσο με το νέο της αυτό βιβλίο σημειώνεια ακόμη ένα μεγάλο άλμα και μια θαυμάσια εξέλιξη στο χώρο των γραμμάτων. Καλή Ανάγνωση! 

Μετά πολλών ευχών, ο Θεολόγος Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages