ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ την ύδρευση των Δήμων της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ την ύδρευση των Δήμων της Μεσσηνίας

Ερώτηση στη Βουλή και τους Υπουργούς Θεοδωρικάκο, Βορίδη και Χατζηδάκη κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννης Λαμπρόπουλος, εκφράζοντας την αγωνία για την ύδρευση των Δήμων και άδρευση των καλλιεργειών του Νομού.
 ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ κκ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ 
Οι φετινές παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνας του Μαΐου και η ανομβρία, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην ύδρευση δήμων και κοινοτικών διαμερισμάτων, αλλά και στην άρδευση, αφού ακόμα και ποτάμια έχουν στερέψει. 
Βασικές καλλιέργειες στον Νομό Μεσσηνίας, όπως η ελαιοκαλλιέργεια και η συκοκαλλιέργεια λόγω της ανομβρίας, έχουν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα τις μειωμένες ποσότητες και υποβαθμισμένες ποιότητες. Καθίσταται πλέον αναγκαίος ο προγραμματισμός από το Κράτος, κατασκευής μικρών και μεγάλων φραγμάτων, ώστε τα νερά των ποταμών μας τον χειμώνα να μην καταλήγουν στη θάλασσα αλλά να συγκεντρώνονται και να αρδεύουν τις καλλιέργειες. Το 2007 προγραμματίσαμε και αρχίσαμε τις διαδικασίες του Φιλιατρινού φράγματος, το οποίο ακόμη δεν έχει τελειώσει. 
Μελέτη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων αναφέρει ότι τα τελευταία 150 χρόνια έχουν σημειωθεί στη χώρα μας 15 μεγάλες ξηρασίες και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι : «Άνομβρες, ξηρές, καταστροφικές χρονιές ζούμε συχνά στη χώρα μας, συνήθως έπειτα από βροχερές χρονιές και καταστροφικές πλημμύρες, όπως εκείνες της περασμένης πενταετίας. Μια μέτρια μονοετή ξηρασία έχουμε κάθε πέντε χρόνια. Μια ισχυρή μονοετή ξηρασία κάθε δέκα χρόνια και ισχυρή διετή ξηρασία κάθε 25 χρόνια». Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κκ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: 
-Τι πρόγραμμα θα καταρτήσουν ώστε να εξασφαλίσουν, την ύδρευση Δήμων του Νομού Μεσσηνίας, που φέτος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα; -Θα σχεδιάσουν πρόγραμμα κατασκευής μικρών και μεγαλύτερων φραγμάτων, για αρδεύσεις των ευπαθών από την ξηρασία καλλιεργειών, ελαιόδεντρων, συκόδεντρων κτλ, αλλά και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στη Μεσσηνία; -Πότε θα λειτουργήσει το Φιλιατρινό φράγμα και πότε θα προχωρήσει η κατασκευή του Μηναγιώτικου φράγματος στην περιοχή της Πυλίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages