ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. (Σαβουάρ. Βίβρ) - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. (Σαβουάρ. Βίβρ)


 Γράφει: Ο Δημήτριος Μητρόπουλος, Αντιστράτηγος Ε.Α. Επιτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Πτυχιούχος, Νομικών και Πολ. Επιστημών Πανεπ. Αθηνών, Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Ο όρος ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, στη γενικότερη δυνατή σημασία του υποδηλώνει την αλλαγή, την κίνηση ή την αντίδραση οποιασδήποτε οντότητας ή συστήματος σε σχέση με το περιβάλλον ή την κατάστασή του.

Κάθε επιστήμη προσπαθεί παντού και πάντοτε να περιγράψει και να εξηγήσει τις κινήσεις, τις αλλαγές και τις αντιδράσεις, δηλαδή τη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ κάποιου τμήματος του κόσμου γύρω μας.

Στις κοινωνικές επιστήμες, βέβαια, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά στην οποία συμπεριλαμβάνονται, τόσο οι εσωτερικές, όσο και εξωτερικές πλευρές του, τι κάνουν και τι δεν κάνουν οι άνθρωποι. Παρόλο ότι οποιαδήποτε κίνηση η αντίδραση του ανθρώπου μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι συμπεριφορά, άλλοι προτιμούν να περιορίζουν τη λέξη ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, στις κινήσεις ή αντιδράσεις που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην κατάσταση.

Έχει κάποια ωφελιμότητα στην εποχή μας η γνώση των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς;

Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι στην εποχή μας ( στο καιρό μας), όχι μόνο οι κάθε "αρχές" και "αξίες" (κοσμοθεωρητικές, αισθητικές, ηθικές κ.λ.π.), αλλά και οι κοινωνικές πραγματικότητες βρίσκονται σε συνεχή αναθεώρηση.

Τίποτα δεν έχει πλέον αδιαμφισβήτητο κύρος, παντού επικρατεί η άρνηση και η σύγχυση. Έτσι χωρίς ιδανικά και πίστη, χωρίς σταθερές κοινωνικές πραγματικότητες, είναι αδιανόητο, να μιλάμε για οποιουδήποτε κανόνες "κοινωνικής καλής συμπεριφοράς".

Ύστερα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, μπορούμε να πούμε ότι η σωστή κοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή το σύγχρονο "Σαβουάρ Βίβρ" δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από το σωστό τρόπο ζωής, τον τρόπο που μας επιτρέπει να συμβιούμε αρμονικά με τους συνανθρώπους μας στη βάση της ευπρέπειας, με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό.

 

Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ  ΤΟΥ ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ  ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ

1. Γιατί, ποτέ άλλοτε, η ζωή του κάθε ανθρώπου δεν ήταν τόσο πολύπλευρα δεμένη και εξαρτημένη με τη ζωή των συνανθρώπων του .

2. Γιατί ο ταχύς, συχνά νευρωτικός ρυθμός της εποχής μας, δεν αφήνει συνήθως στον άνθρωπο, τον αναγκαίο χρόνο για να ελέγξει σωστά τις αντιδράσεις του, προς τους άλλους. Πρέπει λοιπόν, να έχει συνηθίσει από πριν σε σωστές, σχεδόν αυτόματες αντιδράσεις.

3. Γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός διαφοροποιεί ταχύτατα ευρύτατες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, που πρέπει έτσι να συνηθίσουν σ' ένα καινούριο τρόπο συμπεριφοράς.

4. Γιατί το ανερχόμενο επίπεδο πολιτισμού κάνει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, πιο ευαίσθητους, πιο ικανούς κριτές των εκδηλώσεων μας, πιο απαιτητικούς απέναντί μας.

5. Γιατί, τέλος, το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας, η όλο και πιο πολύ μονιμοποίηση συνύπαρξη, τόσο ποικίλων και τόσο βαθιά αντιθετικών πραγματικοτήτων, σε συμφέροντα, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα κ.λ.π., θα ήταν εντελώς αδύνατη, χωρίς την πρέπουσα, για τις περιπτώσεις, συμπεριφορά του αυτοσυγκρατισμού και του αλληλοσεβασμού.

 

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΛΗΣ. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Αγάπη στους συνανθρώπους μας.

Ευπροσήγορη διάθεση.

Φυσική ευγένεια και διακριτικότητα.

Αυτοσυγκράτηση. Όχι σπασμωδικές και νευρικές εκδηλώσεις .

Ευπρέπεια και αυτοσεβασμός .

Σεβασμός των αντίθετων απόψεων ή συνηθειών .

Μετριοφροσύνη. Όχι αλαζονεία, όχι παντογνωσιακό ή από καθέδρας επιταχτικό ύφος.

Όχι μονοσήμαντες και σε βάρος άλλων ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Καθαριότητα, ευπρέπεια και καλαισθησία στην εμφάνισή μας.

Συνέπεια και τάξη, στις ανειλημμένες, απέναντι σε τρίτους υποχρεώσεις μας.

Βέβαια, οι κανόνες της καλής συμπεριφοράς δεν εξαντλούνται στις προαναφερόμενες ΔΕΚΑ ΑΡΧΕΣ, ούτε σε άλλες τόσες, γιατί είναι πολύ μεγάλη η ποικιλομορφία των περιπτώσεων στις οποίες θα εφαρμοσθούν.

Σημ. Το κείμενο είναι από το Βιβλίο μου, "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ." Είναι απλά και γνωστά θέματα, που κρίνει ο καθένας πως να εκφράζει την συμπεριφορά του.


Σας. Ευχαριστώ.

Δημήτριος Μητρόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages