ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ στη Ζαχάρω για τα νέα μέτρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ στη Ζαχάρω για τα νέα μέτρα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 


Την οργισμένη αντίδραση του Δημάρχου Ζαχάρως, Κώστα Αλεξανδρόπουλου προκάλεσε η επιστολή που έστειλε το τμήμα Βιοποικιλότητας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικολότητας που υπάγεται στο  Υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την λήψη μέτρων μετριασμού κατά την τουριστική περίοδο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η επιστολή αυτή η  οποία υπογράφεται από την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, Αγγελική Ψάιλα, ζητά από τις περιοχές του Κυπαρισσιακού Κόλπου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της τουριστικής πίεσης καλοκαιρινής περιόδου.

Επίσης, αναφέρεται πως την σχετική υπόδειξη απεύθυνε στην Ελλάδα η Γραμματεία Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του ανοιχτού φακέλου/καταγγελίας  που εκκρεμεί κατά της χώρας μας στην εν λόγω σύμβαση με θέμα τις απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στις θίνες Κυπαρισσίας.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος αντιδρά στην εν λόγω εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως το Υπουργείο επιθυμεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη καταρρακωμένη τουριστική κίνηση της περιοχής λόγω του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι έτσι και αλλιώς η Νότια Ηλεία δεν «φιλοξενεί» θαλάσσιες χελώνες παρά μόνο η Ελαία στην Μεσσηνία.

Τι δήλωσε Ο Δήμαρχος Ζαχάρως,  στην εφ. «Πατρίς»:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαιτεί την πλήρη καταστολή της ήδη κατεστραμμένης τουριστικής  περιόδου με το δήθεν δικαιολογητικό της προστασίας του περιβάλλοντος. Καθήκον όλων των Υπηρεσιών του Νομού, της ΠΕΔ και των ΜΜΕ είναι η προστασία των ανθρώπων που διώκονται.

Mας ζητούν να μετριάσουμε την τουριστική πίεση της καλοκαιρινής περιόδου για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών λες και έρχονται χιλιάδες τουρίστες, αυτό έχουν αυτοί στο μυαλό τους. Μας λένε σε όσους τουρίστες έχουν απομείνει ή σε αυτούς που πρόκειται να έρθουν, να χρησιμοποιήσουμε ότι μηχανισμό έχουμε και να τους βάλουμε κι άλλα εμπόδια.

Μας λένε όχι στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου για να προστατευτούν οι θαλάσσιες χελώνες ενώ έτσι και αλλιώς στη Νότια Ηλεία δεν έχουμε θαλάσσιες χελώνες και είναι γνωστό ότι η μόνη περιοχή στον Κυπαρισσιακό κόλπο που έχει είναι η Ελαία.

Και η κυρία διευθύντρια που έστειλε αυτή την επιστολή έχει το θράσος να την στέλνει σε όλους τους Δήμους και τις Υπηρεσίες του παραλιακού μετώπου και στην Περιφέρεια. Εδώ και πάρα πολύ καιρό ζητάμε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη βάσει της οποίας συντάχθηκε το Προεδρικό Διάταγμα και μας την κρύβουν. Μάλλον επειδή δεν υπάρχει καν! Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό το κείμενο. Μας λένε ότι υπάρχει σε ένα cd τo οποίο όμως δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, σε καμία ενέργεια.

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε όλες τις κινήσεις και τις κινητοποιήσεις που απαιτούνται προκειμένου να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Θέλουμε να πάρουμε την μελέτη και να κάνουμε τους αγώνες μας προκειμένου να μην μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την περιοχή μας».

Θυμίζουμε, από την τοπική αυτοδιοίκηση κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να ελαστικοποιηθεί το αυστηρό πλαίσιο που έχει θέσει το προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο χρήσης της προστατευόμενης περιοχής και κυρίως  της παραλιακής ζώνης με κύριο σκοπό να υπάρξει μια ήπιας μορφής αξιοποίηση ώστε να μπορέσει να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

Δηλαδή, να αναπτυχτούν δραστηριότητες εναρμόνισες με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου περιβάλλοντος που θα προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή από τους οποίους θα υπάρχει οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages