Ημερίδα για τεχνολογικές εξελίξεις στην άρδευση στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ημερίδα για τεχνολογικές εξελίξεις στην άρδευση στην Τριφυλία

 


Ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Επιστήμη και τεχνολογία για τη δυναμική άρδευση και εποπτεία καλλιεργειών της Τριφυλίας, χωρίς επέμβαση στον αγρό» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων και εταιρειών της Ελλάδας και με την υποστήριξη της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η “Ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμου και οικονομικού συστήματος, για τον ακριβή και δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την επιτήρηση καλλιεργειών” μέσω του ερευνητικού προγράμματος «GreenWaterDrone».

Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν δυναμικά στον τομέα της καλλιέργειας και πλέον μπορεί να υπάρχει επιτήρηση της υδατικής στέρησης των καλλιεργειών σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τις σχετικές πληροφορίες στον παραγωγό ώστε να βελτιστοποιεί την άρδευση μόνο με τις απαραίτητες ποσότητες ύδατος, πετυχαίνοντας τόσο την καλύτερη ανάπτυξη της καλλιέργειας όσο και εξοικονόμηση ύδατος, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στην εφημερίδα  'Ελευθερία'

Από τους ομιλητές, ο Παναγιώτης Φιλιππόπουλος καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τόνισε ότι συμμετέχουν μαζί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κι άλλες τρεις εταιρείες, η CITE, η ALTUS και η ITCS, σ’ ένα ερευνητικό πρόγραμμα με το όνομα «GreenWaterDrone», το οποίο έχει σαν αντικείμενο να προτείνει και να αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο μέτρησης της υδατικής υστέρησης σε καλλιέργειες οι οποίες απαιτούν αρκετό νερό. «Εστιάζουμε κυρίως σε κηπευτικά και γι’ αυτό είμαστε εδώ, στην Τριφυλία, γιατί η Τριφυλία είναι κατεξοχήν περιοχή όπου παράγονται τα κηπευτικά. Με την προοπτική να αναπτύξουμε ένα σύστημα το οποίο θα έχει εκτός από την καινοτομία του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η υδατική υστέρηση και μάλιστα αυτό γίνεται δυναμικά, δηλαδή σε σχεδόν πραγματικό χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη στέρηση και να δώσουμε μια κατάλληλη ειδοποίηση, με διάφορους τρόπους και διάφορα μέσα, στον παραγωγό ώστε να επισπεύσει την άρδευση ή αντίστοιχα να αναστείλει την άρδευση μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα σημείο που να χρειάζονται πότισμα τα φυτά. Πέρα από αυτό και στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος αναπτύσσουμε κι άλλες δύο υπηρεσίες, εκ των οποίων η μία είναι η επιτήρηση του αγρού ώστε να γίνεται άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση προβλημάτων είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα είτε από θέματα ασφάλειας ή οτιδήποτε άλλο και μια τρίτη εφαρμογή που αναπτύσσουμε είναι αυτή που ονομάζουμε κλιμάκωση προγραμματισμού άρδευσης, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματός μας σε μεγάλη περιοχή. Θα μπορούσε να μας δώσει ικανά δεδομένα ώστε να μπορούμε να τρέξουμε σενάρια για το πώς θα διαμορφώνονταν οι ανάγκες άρδευσης σε μια περιοχή η οποία πιθανώς στο μέλλον να έχει προβλήματα, άρα να είναι κρίσιμο το θέμα τού πώς θα αναπτύξουμε μια στρατηγική άρδευσης. Τρέχοντας λοιπόν σενάρια πάνω σε χάρτη, με γραφικό τρόπο να διαλέγουν μια περιοχή και να μας βγάζει τις υδατικές ανάγκες ανάλογα με το μείγμα των καλλιεργειών που επιλέγουμε κι εφόσον αυτές οι καλλιέργειες έχουν βαθμονομηθεί δηλαδή έχουν, ας το πει κανείς, μετρηθεί κατά κάποιο τρόπο από το σύστημα, το «GreenWaterDrone», ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον υπολογισμό του δείκτη υδατικής υστέρησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο Σταύρος Αλεξανδρής αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και στον Υδατικό Τομέα Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι καινοτόμο γιατί συγκεντρώνει κάτι που παγκοσμίως για πρώτη φορά εφαρμόζεται. Η μεθοδολογία που έχουμε ακολουθήσει και η πρότασή μας σαν ιδέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε real time άρδευση, δηλαδή άμεσα με drone. Έχουμε φτιάξει μετεωρολογικό σταθμό με όλα τα απαραίτητα, τις παραμέτρους που θέλουμε να συλλέξουμε πάνω από το χωράφι και μπορεί το drone να επισκέπτεται πολλές εκτάσεις συγχρόνως και να μαζεύει δεδομένα από τις καλλιέργειες, ώστε να υπολογίζουμε την υδατική καταπόνηση της καλλιέργειας, αυτό το συντελεστή που λέμε Crop Water Stress Index».

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Εχουμε τη δυνατότητα σήμερα εδώ να παρουσιάσουμε ένα έργο το οποίο γίνεται εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή για να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες στην άρδευση των καλλιεργειών. Θα μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ορθολογική άρδευση, για την αξιοποίηση και ορθολογική χρήση του νερού και για τον υπολογισμό της ακριβούς ποσότητας άρδευσης που χρειαζόμαστε για τις καλλιέργειες, ώστε να μπορούμε ενόψει της κλιματικής αλλαγής να δώσουμε ένα νέο μοντέλο άρδευσης το οποίο θα διαχειρίζεται τα νερά με έναν πολύ σωστό τρόπο, επιστημονικό, επίκαιρο και ακριβή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages