ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


 ΤΑ προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και τα έκτακτα προβλήματα που έχουν προκύψει στις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες της περιοχής.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Κύριε πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα χρονίζοντα αλλά κυρίως για τα έκτακτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας μας λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και λόγω των εκτάκτων προβλημάτων που έχουν προκύψει στις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες:
-Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων, οι οποίες είναι χαμηλότερες αυτή την περίοδο εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μην μας αφήνουν περιθώρια συνέχισης της καλλιεργητικής δραστηριότητας μας, απαραίτητης τόσα για τη δική μας επιβίωση, όσο και για την οικονομία της χώρας.
.-Εκτός από το γενικό και μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής που αφορά όλα τα προϊόντα( ντομάτα, αγγούρι, καρπούζι κλπ), τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφανιστεί στην καλλιέργεια της θερμοκηπιακής ντομάτας ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών, με αποτέλεσμα να έχουμε:
Α) Μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 50%.
Β) Υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.
Παρά την ενημέρωση των παραγωγών από την ΔΑΟΚ με σεμινάρια και αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού και (παρά) τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων από πλευράς τους, λόγω της υψηλής μολυσματικότητα και της εύκολης μεταδοτικότητας του ιού, οι ζημιές είναι μεγάλες και ποσοστιαία προοδευτικά αυξανόμενες.
Μέχρι να δημιουργηθούν και να προμηθευτούμε ανθεκτικά υβρίδια, ζητάμε την άμεση στήριξη της πολιτείας προκειμένου να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.
-Μία άλλη εξίσου σημαντική καλλιέργεια της περιοχής είναι το πρώιμο καρπούζι, το οποίο εξάγεται σε 26 χώρες της Ευρώπης.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στη διάθεσή του προϊόντος και στις εξαγωγές.
Η ζήτηση στο εξωτερικό είναι μειωμένη κατά 30% .
Η ζήτηση στο εσωτερικό ανύπαρκτη.
Οι αποδόσεις ανά στρέμμα μειωμένες κατά 30% με 40% λόγω των καιρικών συνθηκών.
Το κόστος μεταφοράς αυξημένο λόγω της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε ποσοστό 50% -60% διακινήθηκε με τιμές κάτω του κόστους και μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν συλλέχθηκε.
Εξαιτίας αυτών που αναφέρουμε παραπάνω ο κύκλος εργασιών μας για τις αναφερθείσες καλλιέργειες είναι ζημιογόνος (αυτό δεν αποτελεί υπερβολή), παρακαλούμε με την άμεση στήριξη και ενίσχυση από την Πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας, απαραίτητη τόσο για τη δική μας επιβίωση όσο και για την τόσο σημαντική ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και την οικονομία της χώρας.
Θα θέλαμε επίσης μέσα από αυτή την επιστολή μας να ευχαριστήσουμε τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας για τον τρόπο με τον οποίο στέκεται δίπλα μας σε κάθε θέμα που μας απασχολεί καθώς επίσης και για τον πρωτοποριακό τρόπο διαχείρισης των επενδυτικών προγραμμάτων και να ζητήσουμε τη δική σας αρωγή στη δημιουργία μιας μόνιμης σχολής εκπαίδευσης και κατάρτισης αγροτών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ» στα Φιλιατρά Τριφυλίας, όπου υπάρχουν σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες εκμετάλλευσης , καινοτόμες με ενσωματωμένες τις νέες τεχνολογίες.
Επίσης θα θέλαμε τη βοήθειά σας για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου του φράγματος των Φιλιατρών. Ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή, παραμένει αναξιοποίητο εξαιτίας της μη κατασκευής των δικτύων διανομής του νερού που συλλέγεται σ’ αυτό!.
Τελειώνοντας να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψή σας στην πόλη μας, ελπΙζουμε ότι δεν ήταν μία επίσκεψη τυπική, αλλά ουσιαστική και πραγματικού ενδιαφέροντος και περιμένουμε τη δική σας συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων που σας εκθέσαμε.

Με εκτίμηση αγροτικός σύλλογος

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αθανασόπουλος Βασίλης Στασινόπουλος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages