ΑΚΡΙΒΟΣ ο καφές από τον Ιανουάριο -Πράσινο τέλος σε πλαστικά ποτηράκια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

ΑΚΡΙΒΟΣ ο καφές από τον Ιανουάριο -Πράσινο τέλος σε πλαστικά ποτηράκια

 


Μετά τις πλαστικές σακούλες, έρχεται η ώρα και για τα πλαστικά μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται για την πώληση καφέδων, λοιπών ροφημάτων αλλά και φαγητών.

Έχοντας μπει για τα καλά στη διαδικασία της «πράσινης μετάβασης» και με στόχο την απαλλαγή από τα πλαστικά μιας χρήσης, το πρώτο βήμα πριν από την απαγόρευση είναι η επιβολή ειδικής εισφοράς, έτσι ώστε να αποθαρρύνονται και οι καταναλωτές. Σε δέκα ημέρες, λοιπόν, το take away καφέ ή άλλων προϊόντων που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, θα αποκτήσει ένα ωραιότατο… καπέλο.

Εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος
Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση της ΑΑΔΕ, που έρχεται να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη του 2020, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος, δηλαδή το πλαστικό κάλυμμα ή το καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

Ποιο είναι το ύψος της εισφοράς; Ανέρχεται σε 4 λεπτά προ ΦΠΑ, ανά τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Έτσι αν κάποιος από τον Ιανουάριο αγοράζει π.χ. κρύο espresso, θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά κι επειδή ως γνωστόν η στρογγυλοποίηση σπανίως ή ποτέ βαίνει υπέρ του καταναλωτή, το πράσινο «καπέλο» θα φτάσει στα 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages